Sveio kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Hei på deg! Denne siden heter Sveio kommune

Sveio kommune
1216 Sveio komm.png
Basisdata
Kommunenummer 4612
Fylke Vestland
Kommunesenter Sveio
Areal 246.14  km²
Areal land 224.25  km²
Areal vann 21.89  km²
Folketall 5 721 (2018)
Grunnlagt 1838
Målform Nynorsk
Nettside Nettside

Sveio kommune ligg på ei halvøy lengst sørvest i Sunnhordland i Vestland fylke (før 1. januar 2020 i Hordaland), ved grensa til Rogaland. Kommunen grensar til Haugesund og Tysvær i sør, Bømlo i vest, Stord i nord og Vindafjord i aust. Det er berre i sør kommunen har fastlandsgrense; i dei andre retningane ligg Bømlafjorden, Hardangerfjorden og Ålfjorden. Administrasjonssenteret er tettstaden Sveio. Det er ein annen tettstad i kommunen, Førde.

Sveio vart skipa som kommune i 1865, då han vart skild ut frå Finnås samstundes som Vikebygd vart lagt til. Vikebygd sogn vart skild ut frå Sveio som eigen kommune i 1902. Sveio sine noverande grenser er frå 1964, då Valestrand og Vestre Vikebygd (vest for Ålfjorden) vart lagt til kommunen. Samtidig vart dei to gardane Buvik og Flatnes i Skjold kommune overført til Sveio.

Jordbruket i kommunen er prega av husdyrhald, med storfe, sau og høns. Fiskeoppdrett har vorte ein viktig næringsveg. I industrien finn ein små bedrifter, særlig verkstads- og tekstilindustri og fiskeforedling.

Kjelder og litteratur

Lenker

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!