Nittedal kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Nittedal kirke
Nittedal kirke, Akershus - Riksantikvaren-T038 01 0229.jpg
Byggeår: 1869
Kirkegård: Det er kirkegård ved kirken
Arkitekt: Jacob Wilhelm Nordan
Materiale: Tre

Nittedal kirke er en langkirke fra 1869 i Nittedal kommune i Akershus fylke. Byggverket er i tre og har plass til 375 personer. Kirken ble tegnet av Jacob Wilhelm Nordan og oppført av byggmester G. Johnsen fra Nes på Romerike. Den er soknekirke for Nittedal sokn, og var tidligere hovedkirke for Nittedal prestegjeld.

Kirken har blitt pusset opp flere ganger, og da takbekledningen av kobber ble byttet en gang i tiden, ble også minitårnene som stod i hvert hjørne fjernet.

På samme plassen som kirken ble bygd stod det en middelalderkirke bygd i stein som ble kalt Dal kirke. Den er også omtalt som Olavskirken. De gamle murene er fortsatt bevart i 1 meters høyde og kan ses under den nåværende kirken. Den gamle kirken lignet på Frogner kirke og hadde et våpenhus i tre som var bundet til kirkemuren. Middelalderkirken ble revet ett år før oppføringen av den nye trekirken.

Altertavlen fra 1665 stod tidligere i den gamle middelalderkirken.

Det er kirkegård ved kirken.

Galleri

Lenker


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Nittedal kirke» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.

Koordinater: 60.009° N 10.94614° Ø