Nor Moské

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Nor Moské holdt til i en villa i Frognerveien i Oslo.
Foto: Ranveig Thattai

Nor Moské var den første moskéen til menigheten Ahmadiyya Muslim Jama'at i Oslo. Ahmadiyya regner seg som et islamsk trossamfunn, men store deler av den muslimske verden anerkjenner ikke retningen som en del av islam. Moskéen ble åpna i 1980/1981 i en villa med adresse Frognerveien 53, en bygning som ble oppført for sokneprest Hans Karl Christopher Theodor Houen i 1899.

Ahmadiyya ble først kjent i Norge i 1950-åra, og kom hit med pakistanske innvandrere. Menigheten har vokst sakte, men sikkert, og i 2010 ble det oppgitt at den har omkring 1500 medlemmer. Menigheten ble formelt oppretta i 1974, og åpna moskeen seks år senere.

Da menighetens nye moské Baitun Nasr moské åpna i Søren Bulls vei 1 på Furuset, ble det meste av aktiviteten flytta dit. Menigheten eier fortsatt bygningen, men det meste av en leies av Oslo kommune og brukes som barnehage. En del av bygget er fortsatt i bruk for menighetens lokale medlemmer i Frogner-området.

Bombeangrep i 1985

I 1985 ble moskeen utsatt for et bombeangrep. Et medlem av Nasjonalt Folkeparti plasserte en dynamittladning ved bygningen. Ei kvinne fikk lettere sjokk- og røykskader, mens bygningen ble løfta av grunnmuren og flytta seg flere centimeter. Det var også en stund fare for spredning av brann til andre bygninger i området. Personen som utførte handlingen ble dømt til fem års fengsel for dette attentatet, sprenginga av døra til innvandrersenteret i Arendal, forsøk på sprengattentat mot lederen i AKP og en journalist i Dagbladet samt flere ran. Et annet medlem av Nasjonal Folkeparti ble dømt til tre års fengsel for planlegging av aksjonene, mens flere andre medlemmer fikk kortere fengselsstraffer.

Galleri

Kilder