Nordfløyen (Akershus festning)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Nordfløyen i 2007

NordfløyenAkershus festning er en del av middelalderslottet. Den ble antagelig oppført mellom 1299 og 1304 med kongehall i overetasjen. Senere fikk Håkon VI Magnusson og dronning Margrete en leilighet i andre etasje. Bygget er oppført i fuget bruddsteins- og teglsteinsmur på en grunnmur av bruddstein.

I 1527 ble bygningen sterkt skadet av brann etter et lynnedslag. Store deler av overetasjen måtte rives. Rundt 1540 ble det innredet herredagssal på Margaretasalens nivå. Gulvet i denne ble senket i 1591.

På et tidspunkt før 1825 ble bygningen tatt i bruk som arsenal, og den ble brukt til dette formålet fram til rundt 1905. Restaureringen begynte i 1917, da Holger Sinding-Larsen fikk gjenreist overetasjen til antatt opprinnelig høyde, med åpen takstol. I Margaretasalen ble gulvet hevet til det opprinnelige nivået. Arnstein Arneberg innredet senere deler av overetasjen.

I 1967 fikk Olavshallen navn etter Olav V i forbindelse med at restaureringen av slottet ble avsluttet. Dette skjedde samtidig med feiringen av Fortidsminneforeningens 125-årsjubileum. Hallen ble i 1976 nyoppusset med malt middelalderdekor på veggene og fast inventar. I 1991, etter Olav Vs død, ble navnet endret fra Olavshallen til Olav V's hall.

Litteratur