Nore kirke og kirkegård

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Nore kirke
Nore kirke oktober 2016 2.jpg
Foto: Stig Rune Pedersen (2016).
Sted: Nore
Byggeår: 1880
Kirkegård: Nore kirkegård
Kirkesamfunn: Den norske kirke
Bispedømme: Tunsberg
Prosti: Kongsberg
Prestegjeld: Nore
Fellesråd: Nore og Uvdal
Sokn: Nore
Arkitekt: Jacob Wilhelm Nordan
Teknikk: tømret
Materiale: tre
Sitteplasser: 245

Nore kirke og Nore kirkegård ligger i Nore sokn i Norefjord sør i Nore og Uvdal kommune. Kirken, en langkirke i tre med 345 plasser, ble innviet 5. oktober 1880. Arkitekt var Jacob Wilhelm Nordan (1824-1892), og den ble oppført av byggmester Gulbrand Johnsen (1821-1908). Kirkegården er utvidet flere ganger, sist i 1990.

Nore kirke

Nore kirke erstattet nærliggende Nore stavkirke som sognekirke. Denne skulle rives, men ble bevart etter initiativ fra professor Lorentz Dietrichson. Stavkirken ble i 1888 overlatt til Foreningen til norske fortidsminners bevaring, som fortsatt eier den, og som også eier Uvdal stavkirke i samme kommune.

Nore kirke er utført i panelt laft, og med skiferkledt tak. Tårnet er i panelt bindingsverk, med tak mellom fire gavlspisser og kryssende møner. Stiluttrykket er i enkel nygotikk, med beskjeden bruk av ytre ornamentale virkemidler. Skjønne kirke i samme sokn er bygget på samme måte som Nore kirke, og de to kirkene ble innviet samme dag.

Kirken har prekestol på nordsiden ved korbuen, og klokkerbenk på sørsiden. Orgelet, bygget av Norsk Orgel- og Harmoniumfabrikk A/S, Snertingdal (1961), er plassert på vestgalleriet.

Dagens farger i kirken er fra 1950 etter forslag av Finn Krafft, og malt av Tore Eggerud. Veggene er gule med brune strekkfisker og brun himling. Vinduskarmene er grønne, og gulvet er gråbrunt. I vinduene er det katedralglass fra glassmester Finn Hansen, Oslo.

Altertavlen er oppført i ett med alteret, og har oljemaleri med motiv med kvinnene ved graven, en kopi etter Axel Enders altertavle «Kvinnene var graven» i Kampen kirke i Oslo fra 1884, senere også kopier i blant annet Molde kirke fra 1887 og andre steder.

Nore kirke har to kirkeklokker, en fra 1880, støpt av G. Grosse i Dresden, den andre er fra 1958, støpt av Olsen Nauen klokkestøperi ved Tønsberg.

Nore kirkegård

Motiv fra Nore kirkegård.
Foto: Stig Rune Pedersen (2016)

Nore kirkegård ble innviet samtidig med kirken. Den ble utvidet i 1908 mot sør, og i 1930. En planering ble foretatt i 1952. Ytterligere utvidelse mot sør ble foretatt i 1990. Kirkegården er omgitt av stakitt, med overbygget port med sveifede avstivningsbord.

Kirkegårdens gravkapell er fra 1958, etter tegninger av arkitekt Ørnulf Haug Ljøterud.

Blant kirkegårdens eldre gravminner er flere karakteristiske av støpejern fra slutten av 1800-årene. Det er også flere steinstøtter med Thorvaldsens motiver «Dagen» og «Natten», samt granittstøtter med obelisk på firkantet sokkel.

Kilder


Koordinater: 60°10′9.71″ N 9°0′42.53″ Ø