Norsk Kabelfabrikk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Norsk Kabelfabrikk ble startet opp i Drammen i 1913 av forretningsmannen Alf Tandberg og ingeniøren Olav Temte. I etterkrigstiden vokste virksomheten kraftig, og i 1963 ble det bygd et nytt produksjonsanlegg på Holmen. Selskapet heter i dag Draka Norsk Kabel og er en del av det internasjonale konsernet Prysmian Group, som er verdens største produsent av kabler innenfor energi og telekommunikasjon.

Hokksund

For å sikre videre ekspansjonsmuligheter ble det i 1976 kjøpt en tomt på Loesmoen ved Hokksund, der Øvre Eiker kommune var villig til å ekspropriere et areal. Bedriften regnet med at den fullt utbygd, mellom 1995 og 2000, ville ha rundt 700 ansatte. Slik gikk det imidlertid ikke. På 1990-tallet ble virksomheten trappet ned, og i 1999 ble tomta solgt til nabobedriften Hellik Teigen A/S, som bruker deler av området til egen virksomhet og leier ut resten.[1]Blant leietakerne er Draka Norsk Kabel, som fortsatt bruker sine gamle lokaler til omspoling av kabler.[2]

Referanser

  1. Skeie s.241
  2. Muntlige opplysninger fra Hellik og Ring Tore Teigen

Kilder


Eiker Leksikons logo.jpeg Norsk Kabelfabrikk inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!