Norsk Orgel- og Harmoniumfabrikk

Fra lokalhistoriewiki.no DEV
Hopp til navigering Hopp til søk

Norsk Orgel- og Harmoniumfabrikk var et firma som bygget pipeorgler og harmonier (pumpeorgler).

Firmaet ble grunnlagt i 1873 av Bernt Myrengen (1832–1911), som bygget 63 pipeorgel. Starten skjedde på Myrengens gård i Vardal, hvor han allerede fra 1870 hadde bygget orgel, og ble ført videre av Myrengens sønn Peter Berntzen.

Tredje generasjon, representert ved Bernhard Berntzen, utvida virksomheten med å selge pianoer og å starte produksjon av harmonier, noe som kom i gang i 1919. I 1929 arvet han gården Berg i Snertingdal, og da flyttet han bedriften dit. Etter andre verdenskrig bygget han en ny fabrikkbygning, og sønnen Klaus Berntzen gikk inn i firmaet hvor han i nærmere 30 år var disponent frem til sin død. Siden kom også hans barn Hans og Lillian med i arbeidet. De drev serieproduksjon av harmonier til 1976, da instrument nr. 5456 ble siste produksjonsnummer.

Det opprinnelige firmaet opphørte i 1996. Brødrene Schrøder starta da Norsk Orgelverksted i Snertingdal.

Pipeorgel i norske kirker


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Norsk Orgel- og Harmoniumfabrikk» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no DEV. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.


Andre kilder