Norske Løve (Karljohansvern)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Vealøs med festningen Norske løve.
Foto: Odd Andreas Østtveit (2014).

Norske Løve er en festning som ligger på øya Vealøs rett på nordsiden av Hortenstangen for nord for Karljohansvern i Horten, oppført i årene 1852 til 1860. Øya med tilhørende installasjoner er fortsatt i militær bruk og er stengt for allmennheten.

Anlegget

Kaponier i vollgaven.
Foto: Verneplan for Forsvaret

Festningen ble anlagt og bygget i årene fra 1852 og sto ferdig i 1860, etter planer av arkitekt Theodor Christian Broch (1796–1863) som også sto for utførelsen. Den er et ellipseformet mursteinsfort med kaserner og en tørr rundt seks meter dyp indre grav som ble påbegynt i 1 Fortet hadde 22 forladerkanoner på fire tonn, med 17 mann på hver kanon. Takbatteriet hadde sju kanoner. Festningen skulle dekke innseilingen til Horten, med tilhørende verft og marinestasjon, som ble etabert på samme tid.

Den miltære betydingen av befestelsen ble mindre etter få år som følge av den våpentekniske utviklingen. Da en gikk over til riflet skyts var fortets egen bestykning utdatert og ble ersattet av andre artilleribatterier i området. Festningskonstruksjonen ville heller ikke tåle de eksploderende sprenggranatene som også kom. Til sist ville de nye motordrevne marinefartøyene raskt kunne kjøre forbi anlegget etter at de fikk dampmaskin istedet for seil.

Anlegget forfalt derfor relativt tidlig etter at det var tatt i bruk. I følge opptegnelser fra tidlig på 1900-tallet var det store problemer med utrasing av murstein og taklekkasjer i kasernebygningen.

Senere utvikling

MTB-hangarene og Norske Løve på Vealøs.
Foto: Odd Andreas Østtveit (2014).

Området fikk imidlertid ny betydning i 1939 da det ble oppført en ny monteringshall for sjøfly samt en torpedoflyhangar på vestsiden av fortet mot Indre havn som ledd i utvidelsen ved flyfabrikken på Møringa.

Under andre verdenskrig ble fortet og installasjonene tatt i bruk av Wehrmacht, reparert og utviklet, blant annet ble kasernen bygget om til en to etasjers bygning og det ble bygget inn 22 lugarer i lukkede forlegningsrom i de tidligere åpne kanonbatteriene, og over en kaponier i vollgraven ble det oppført et tilbygg for sanitæranlegg. Øya ble også gjort landfast til Møringa med en 720 meter lang bru. Flere verksteder og skur ble oppført i tilknytning til torpedoflyhangaren. Langs stranden mot Indre Havn ble det laget en vei med betongdekke og flere slipper der flyene som var inne til reparasjon kunne hales opp. En mindre fangeleir for sovjetiske krigsfanger ble etablert med brakker nordøst for fortet.

Etter krigen ble det bygget to hangarer for motortorpedobåter (MTB) ved en ombygging av torpedoflyhangaren med store åpne betongspenn og en verkstedsbygning for båter, og i selve festningen ble det innredet en stor kantine for de som arbeidet på øya.

I årdene mellom 1949 og 1960 ble det oppført flere bygninger i tilknytning til hangerene og verkstedsbygningene. Blant annet ble en tyskerbrakke flyttet hit fra Apenes og i 1955 ble et toetasjes lagerbygg i betong oppført, delvis bygget inn i fjellet nordvest for fortet. En mindre molo ble bygget på nordvest-spissen av øya med trebrygger med små skur på innsiden mot Indre Havn. Sør for fortet ble det også oppført en ny oppsynsmannsbolig.

I dag

Senere endringer har vært en fornyelse av adkomstveien fra sør og at store deler av vegetasjonen mot nord og øst er hugget. I tillegg er oppsynsmannsboligen og enkelte mindre bygninger fra tiden etter 1945 blitt revet. Dette har bidratt til at festningen og glaciet nå framstår mer som da de ble anlagt.

Hangarene for motortorpedobåtene har vært i drift siden oppførelsen etter krigen, og i 2012 ble de bygget om og modernisert. Det er også oppført en enkel vakt-/kontrollpost langs adkomstveien som følger av at øya er stengt for publikum.

Øya er eid av Forsvaret og er fortsatt militært område, og derfor stengt for publikum. Den blir blant annet brukt til øvelser og trening av blant annet Forsvarets spesialkommando (FSK, med hovedbase på Rena leir) bruker Vealøs og Norske Løve til å trene på dykking, båtøvelser og andre maritime oppgaver.

Lokaliteten blir ansett som svært viktig for Forsvaret. Det var tidligere godt besøkte omvisninger for publikum på Norske Løve, men dette ble avsluttet da terrorberedskapen ble hevet i 2012. Det er tillatt å ligge utenfor øya i båt, men ikke å ankre opp eller gå i land.

Fredning

Fortet og området ble 31. mai 2006 fredet i henhold til Kulturminneloven i sammenheng med fredningen av Karljohansvern.

Galleri

Kilder


Koordinater: 59.44313° N 10.48986° Ø