Notodden Blues Festival

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Notoddenbandet Spoonful of Blues spiller hvert år på festivalen. Deres konsert på tapperiet på fredagen har blitt et fast og populært innslag.
Foto: Chris Nyborg (2013)

Notodden Blues Festival (NBF) er den største og eldste årvisse bluesfestivalen i Norge. Den ble arrangert første gang i 1988, av ildsjeler fra bluesmiljøet på Notodden. Besøkstallet har de siste årene ligger på over 20 000. Hovedfokuset er på norske og internasjonale bluesartister, men også nærstående sjangre som soul, gospel, jazz og rock er representert.

I 2007 ble NBF knutepunktfestival for blues. Den ble da omorganisert fra en forening til en stiftelse, med et styre sammensatt av representater for blant annet Kulturdepartementet, Telemark fylkeskommune, Notodden kommune og medlemsforeningen NBF. Sistnevnte har omkring 600 medlemmer (2012); medlemskap gis til de som har jobbet frivillig for festivalen i to år eller mer. Dugnadsinnsatsen er sentral i gjennomføringen av festivalen, og et betydelig antall frivillige medarbeidere fra Notodden og andre steder i landet deltar hvert år. I tillegg stiller en rekke lokale lag og foreninger opp med frivillige

Når festivalen arrangeres den første helga i august hvert år preges hele Notodden av dette. Sentrumsområdet er ikke stort, så man finner konsertarenaer, salgsboder og annet nær sagt over alt.

Bakgrunn

Festivalen har sitt opphav i undergangsstemninga på Notodden i 1980-åra. Det gikk mot nedleggelse av både Norsk Hydros anlegg og Tinfos jernverk, og i 1987 stengte jernverket dørene. Hydro nedbemanna mer og mer, unntil bedriften forsvant helt i 2001. Arbeidsløsheten steg, og man frykta en masseutflytting fra byen. Notodden hadde siden 1960-åra hatt et sterkt bluesmiljø, og flere ildsjeler satte i gang med planer om å arrangere en festival for å skape optimisme i byen. De tok opp en kassekreditt med sine egne hjem som garanti, og i 1988 ble den første festivalen arrangert. Det kom 2000 mennesker, nok til at kassekreditten fikk stå. Dermed var det lagt opp til gjentagelse.

Gjennom årene som har gått - festivalen feira 25-årsjubileum i 2012 - har festivalen vokst enormt. Store, internasjonale artister står nærmest i kø for å spille der. Notodden Blues Festival har blitt en av de største festivalene innen sin sjanger, antagelig nest størst etter Chicagos bluesfestival.

Det er pr. 2013 tre og et halvt lønna årsverk knytta til festivalen. I tillegg er det mellom 600 og 700 frivillige hvert år, som gjennom årene har bidrat med anslagsvis 30 000 årsverk. Det er også andre bieffekter av festivalen for lokalsamfunnet i form av økte inntekter under festivalen, spesielt for serveringsstedene. Bluesmiljøet på Notodden har også generert andre arbeidsplasser knytta til musikkproduksjon.

Bok & Blueshuset, et nytt kulturhus i byen, ble vedtatt bygd i 2012 og åpna i forbindelse med byens hundreårsjubileum i 2013. Det holder til der smelteovnshallen på Anlegg 5 sto, og huser blant annet Notodden folkebibliotek, kino, kultrskole og ungdomsklubb.

Walk of Fame

Rita Engedalen og Margit Bakken, kjent som «Damer i blues», la ned stjerna for Kristin Berglund under festivalen i 2013. Her sammen med kunstnerisk leder Jostein Forsberg under seremonien.
Foto: Chris Nyborg (2013)

I 2012 begynte man å legge ned stjerner i en «Walk of Fame» ved torget på Notodden. På stjernene er navna til personer og band som har deltatt på festivalen inngravert. I tillegg er det en spesialstjerne som ble lagt ned i 2013 tilegna Notoddens befolkning, som stiller opp med frivillig innsats og som holder ut å få byen invadert av tusener av støyende mennesker hvert år. De som er hedra på denne måten er pr. 2015:

  • B.B. King, amerikansk bluesartist (2012).
  • ZZ Top, amerikansk boogierock-band (2012).
  • The Fabulous Thunderbirds, amerikansk blues- og rockeband (2012).
  • Kåre Virud, norsk bluesgitarist (2012).
  • Kristin Berglund, norsk bluesartist (2013).
  • Notoddens befolkning (2013).
  • Charlie Musselwhite, amerikansk bluesartist (2014).
  • Johnny Winter, amerikansk bluesartist (2014).
  • Reidar Larsen, norsk bluesartist (2014).
  • Knut Reiersrud, norsk bluesartist (2015).
  • Pinetop Perkins, amerikansk bluesartist (2015).
  • Koko Taylor, amerikansk bluesartist (2015).
  • Steven van Zandt («Little Steven»), amerikansk gitarist (2016).
  • Rita Engedalen, norsk bluesartist (2016).
  • Amund Maarud, norsk bluesartist (2018).
  • Vidar Busk, norsk bluesartist (2020).
  • Peter Green, amerikansk gitarist (2020.)
  • Morten Omlid, norsk gitarist (2020).

Kilder

Eksterne lenker