Ole Arnfinn Torgersrud

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Ole Arnfinn Torgersrud (født 1917 i Østre Gausdal, død 1974) var bygdedikter, lærer, journalist og lokalhistoriker, bosatt i Østre Gausdal. Fra 1965 til 1973 var han redaktør for Årbok for Gudbrandsdalen. Torgersrud ble også mye brukt som taler ved ulike stevner.

Han var sønn av Halvard Andreasen Torgersrud (f. 1889) og Karen Johnsen (f. 1888). De drev småbruket Torgersrud i Østre Gausdal. Ole Arnfinn hadde to yngre søsken. Han var gift med Magnhild Hage. De fikk fire barn.

Etter folkeskolen gikk Ole Arnfinn på framhaldsskole i Gausdal, og deretter to vintrer på Gudbrandsdal folkehøgskule på Hundorp.

17 år gammel fikk han sine første dikt på trykk i bladet Austland, som var medlemsbladet til den frisinnede ungdomsbevegelsen. I dette fellesskapet var Torgersrud aktiv i flere år, og han mottok sterke litterære impulser der. På samme tid kom han tidlig med i den lokale arbeiderbevegelsen, og var opptatt av å bringe idéer og tankegods derfra. Et uttrykk for den dobbelte impulsbakgrunnen fra frilynt norskdomsstrev og den sosialistiske arbeiderbevegelsen, er hans engasjement i Gudbrandsdal Arbeidarmållag i nært samarbeid med Martinus Høgåsen. Torgersruds tidlige diktning er naturlig nok preget av en sterk sosial og politisk brodd.

Da Nansenskolen åpnet på Lillehammer i 1939, var han elev hos Kristian Schjelderup og Anders Wyller. På den skolen traff Torgersrud et større og friere univers, preget av humanistiske idéer, som kom til å få mye å si for ham - både gjennom krigsårene og etterpå. Etter hvert ble Torgersrud mindre høytidsstemt i det han skrev. I en produktiv periode etter den andre verdenskrig fant han gradvis sin egen stemme, hvor bygdelivet var tema i vers og viser. I 1956 kom diktsamlingen Det gol ein gauk. Flere av diktene som ikke var med der, kom med i nyutgivelsen i 2001.

Torgersrud jobbet i flere år som lærer og journalist. I DølabladetOtta utviklet han et nært og inspirerende vennskap med forfatteren Tor Jonsson.

Bibliografi

  • Follebu samvirkelag 1919-1969, Follebu 1969.
  • Det gol ein gaug : vers og viser, Dølaringen 1974.
  • Det gol ein gauk og andre vers og viser, Dølaringen 2001.

Annet

  • Bygdaliv: 25 viser/melodier av Gudmund Waalen, til dikt av Ole Arnfinn Torgersrud... [et al], 1993.

Kilder