Ole Brandal

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ole Brandal er gravlagt på Avaldsnes kirkegård

Ole Brandal (født 26. november 1918 på Brandal i Hareid kommune, død 5. januar 1983 i Avaldsnes, Karmøy kommune) var forkynner og forretningsmann. Fra 1978 og fram til sin død virket han som prest i Den Lutherske Forsamling i AvaldsnesKarmøy i Rogaland.

Bakgrunn og familie

Ole Brandal var sønn av Sverre Kornelius Petersen Brandal og Anna Karoline Petra Olsdatter, og vokste opp på Hareid. Han ble omvendt til kristen tro i 20-års alderen, og var forkynner innen Norsk Luthersk Misjonssamband fram til 1963.

Av utdanning hadde Brandal artium, samt et år ved bibelskolen Fjellhaug i Oslo.

I 1947 ble han gift med Gudrun Sørbø (1917-1969) fra Avaldsnes, de fikk fem barn sammen. Ekteparet etablerte et felles hjem på Karmøy i 1950. Her startet Brandal en møbelforretning i bolighuset, som han drev fram til 1969. Etter å ha blitt enkemann giftet han seg så med Haldis Gravset fra Namsos i 1970.

Lekmannsmisjonen og frikirkelig virksomhet

I 1963 var Ole Brandal med på å etablere Norsk Luthersk Lekmannsmisjon, som oppstod etter indre strid i Misjonssambandet. Brandal virket deretter som predikant i Lekmannsmisjonen.

I 1978 meldte han seg ut av Den norske kirke og brøt forbindelsen med Lekmannsmisjonen. Han gikk inn som medlem i Lutherska Bekännelsekyrkan i Sverige, og begynte som prest for den norske lokalmenigheten innen denne frikirken, som ble etablert i Avaldsnes 6. juni samme år. I 2009 ble Den Lutherske Bekjennelseskirke etablert som et eget kirkesamfunn i Norge, og menigheten i Avaldsnes ble da en del av dette.

Litteratur

Ole Brandal: Alt av nåde (Prekensamling utgitt av Den Lutherske Bekjennelseskirke i 2003)

Kilder og eksternt stoff