Ole Olsen Amundrød

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Ole Olsen Amundrød (født 30. mai 1771 i Tjølling, død 24. mars 1835 samme sted) var gårdbruker og eidsvollsmann. Han var også skolemester, klokker og gjestgiver.

Ole Olsen var sønn av gardbrukerparet Ole Jacobsen Ousby og Inger Oldatter på Østby i Tjølling. Han gifta seg i 1808 med Ingeborg Maria Kristoffersdatter (1791–1855). De fikk åtte barn, og har stor etterslekt.

Som 18-åring begynte Ole Olsen som omgangsskolelærer i bygda. Han var kirkesanger i Tjølling fra 1800 til 1810.

I 1813 kjøpte han gården Amundrød (Ommundrød) i Tjølling, og han eide den inntil sin død. Han drev gjestgiveri på gården, og eide også parter i Lingum og Rødbøl som han dels hadde overtatt fra svigerfaren og dels hadde kjøpt. I 1823 bytta han til seg Amundrød mellom mot plassen Askedal under Rødbøl. Han fikk feste på halve Øde-Lingum, og derfor er han også omtalt som husmann, selv om han var selveier på Amundrød. Enka tok over etter hans død, og drev Amundrød fram til 1842, da hun solgte til sønnen Ole Kristian Olsen og svigersønnen Nils Nilsen. Ole Kristian solgte videre allerede i 1842, og ble handelsmann i Christiania.

Den 25. februar 1814 ble han valgt som valgmann for Tjølling prestegjeld, og på grevskapsforsamlinga den 10. mars ble han Larvik grevskaps tredje representant. En av de andre representantene for grevskapet var Amundrøds sambygding, proprietær Iver Hesselberg. Under forhandlingene stemte Amundrød med Selvstendighetspartiet.

Kilder

Eksterne lenker