Ole Theodor Burås (1899–1944)
Ole Theodor Burås (født 28. april 1899 i Søndre Høland, død 21. juli 1944 i Rødenes) var skogsarbeider, og ble under andre verdenskrig grenselos. I løpet av to års tid fulgte han hele 2746 flyktninger gjennom skogen til Sverige.
Slekt og familie
Han var sønn av Svend Olsen Burås (f. 1868) og Mariane Theodorsdatter Burås f. Grønvik (1875–1904).
I 1924 ble han gift med Eli Kaspara Martinsen (f. 1906). Paret fikk tolv barn.
Liv og virke
Han vokste opp på Burås i Søndre Høland.
Da krigen kom ble han grenselos i Søndre Høland og Rømskog. Sammen med Torkild Fornes brukte han den såkalte «Kommunistruta», som gikk omtrent samme vei som ruta «William» forbi Flatasetra i Rømskog til Römungsnäset på svensk side. Noen ganger dro de over Marker. Dette var en mer farefull rute, men den ble brukt når flyktningene var ved dårlig helse og måtte kjøres deler av veien. Han var godt kjent i traktene, ettersom han kjørte tømmer på Rømskogfjellet. Dette førte også til at han kunne bevege seg i grenseområdet uten av det ble vekka mistanke mot ham.
Natt til 21. april 1944 kom det to lastebiler med 44 flyktninger til Mjermen, der Burås og Fornes pleide å ta over for siste etappe over grensa. Den var omkring femten kilometer lang. Denne natta hadde det regna, og snøen var råtten og vanskelig å ta seg fram i. Det var med flere barn, som ville slitt med å komme seg over. Derfor bestemte losene seg for å kjøre over Kroksund i Rødenes til Flatasetra, og bare gå det aller siste stykket. Ved Krok mølle ble det møtt av Grensepolitiet (Grepo). De forsøkte å rygge vekk, og Burås gikk opp på stigbrettet for å skyte tilbake mot politiet. Han ble truffet i hodet, og rakk bare å si at han mista pistolen før han var død. To av politifolkene ble såra, og i forvirringa klarte sjåførene Ragnvald Thoresen og Gunnar Fjelldal å komme seg unna ved å gi full gass. De rev opp flere trebroer etter seg, og kom seg over isen til Sverige med alle flyktningene. Ragnvald Thoresen
Da Burås falt, var hans kone gravid med deres tolvte barn.
Det ble i oktober 1945 reist et minnesmerke over Ole Burås ved Krok mølle. På toårsdagen for hans død, første påskedag i 1946, ble det også reist en bauta på hans grav på Søndre Høland kirkegård.
Litteratur og kilder
- Ole Theodor Burås i Historisk befolkningsregister.
- Nilsen, Grete Brustad: På flukt gjennom Marker : om flyktninge- og kurértrafikken 1940-1950 i norske og svenske grensetrakter. Utg. [s.n.]. 2000. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Thoresen, Jan Erik: Mørket er min venn : en grenselos forteller. Utg. Spartacus. 2008. Digital versjon på Nettbiblioteket.