Olympen restaurant

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Olympen, på folkemunne kjent som «Lompa».
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)
Grønlandsleiret 15, oppført i 1892.
Foto: Chris Nyborg (2013)

Olympen restaurant, på folkemunne «Lompa», holder til i Grønlandsleiret 15 i Oslo. Bygningen fra 1882 ble oppført for Schous bryggeri med Herman Major Backer som arkitekt. Olympen åpna der i 1899. Det hadde da i noen år vært teater i første etasje. Olympen har tradisjonelt vært en brun kafé, og var fram til 1963 å regne som en ølhall. Det kom i 1963 inn nye eiere som begynte overgangen til en vanlig restaurant, og i dag er Olympen et brasserie.

Restauranten ble i 1927 ominnreda og utvida av arkitekt Lars Backer, som var sønn av Herman Major Backer. I 1928 ble den så dekorert med malerier av Hans Henrik Sartz Backer, med motiver fra Grønland og Enerhaugen. Interiøret ble pussa opp 2006–2009; Backers malerier har blitt beholdt.

I 2021 ble både Olympen og Pigalle lagt ut for salg. På grunn av Koronapandemien måtte restauranten holdes stengt store deler av 2020, og i 2021 ble den solgt for å gjøre det mulig for Nevzat Arikans selskap å beholde resten av restaurantene sine.[1] Det nye eierselskapet ble Fru Haugans Holding AS

Skeivt møtested på 1910-tallet

I tida rundt første verdenskrig fungerte Olympen som treffested for skeive menn. Erling Næss, som kom til byen som ung homofil mann i 1913, fortalte at en venn tok ham med på Lompa og viste ham miljøet.[2] Også "Labben fra Grønland" hadde sett dette. Han fortalte at to av naboene hans, Herik og Herman, pleide å gå på Lompa for å bli traktert. Henrik og Herman pleide å kle seg i dameklær og folk i nærmiljøet hadde gitt begge tilnavnet "Dama". Labben fortalte at:

det på freda'ene og lørda'ene kom så mange bønder til byen og dem skulle ha tak i kvinnfolk. Dem dompa fort bort i Henrik og Herman Dama der dem gikk og vrikka. På den måten fikk de to det som dem var ute etter og var veldig glad i, nemlig øl. Det var mange bønder som blei lurt til å rive i på dessa to som spelte damer.[3]

Labben, som ikke hadde noen forståelse av noe skeivt miljø, tolka det som at de svært synlige Henrik og Herman utnytta menn med en mer normativ maskulin framtoning. En like sannsynlig forklaring er vel at Lompas status som ett av få utesteder på østkanten med et fast skeivt klientell var nettopp det disse tilreisende var ute etter. I en tid hvor det fortsatt var forbudt for menn å ligge med hverandre, kjentes det kanskje tryggere å framstå som en som ble lurt, enn som en som var på jakt etter sex, romantikk eller en flyktig flørt.

Om nyåpningen 12. desember 1963

Etter en restaureringsperiode ble nye Olympen åpnet 12. desember 1963, under ledelse av restauratør Thorleif Almlie og kona Gunvor. Åpningen ble omtalt i Aftenposten dagen etter (utdrag):

Igår ble Olympen innviet i helt nytt interiør. Restauratør Thorleif Almlie og frue Gunvor har satset meget på å skape et vakkert, trivelig lokale, samtidig som de har villet bevare det gamle Grønlands- og Enerhaugmiljø. Teatermaler Harry Anders har ledet det tekniske og kunstneriske arbeide, og har med stor pietet formet en harmonisk ramme omkring Christiania-maleren Henrik Backers mesterlige østkantbilder. U-banestasjonen fører utvilsomt til at Grønland blir et travelt sentrum, og det gamle Leret en gjennomfartsåre som ville tatt pusten fra de gamle gutta på "Kutørje".

Galleri

Kilder

Fotnoter

  1. Annonse på Finn.no
  2. Svein Skeid, "Her møttes Kristianiahomsene" på Skeivopedia. (19.05.2020, oppsøkt 07.03.2022)
  3. Anders Buraas, Labben fra Grønland, Helge Ericksens forlag 1982. Digital versjonNettbiblioteket


Koordinater: 59.912194° N 10.764428° Ø