Oscarshall

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Oscarshall sett fra sjøsiden sommeren 2016.
Oscarshall ligger på en framtredende plass med utsikt over Frognerkilen. Nærmest i bildet ligger Kongen.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Oscarshall er et kongelig lystslott på Bygdøy i Oslo. Det ligger på en framtredende plass, godt synlig fra landsida og med utsikt over Frognerkilen. Slottet ble oppført for kong Oscar I, som det har navn etter, av arkitekt Johan Henrik Nebelong i årene 1847–1852. I 1863 solgte Karl IV slottet til staten, men det har alltid siden stått til disposisjon for den regjerende monark.

Slottet er oppført i en romantiserende stil med trekk fra gotikk, inspirert av engelsk borgarkitektur. Hovedbygningen på tre etasjer har loggiaer og tårn med imitasjon av brystvern. Rundt bygningen ligger en park hvor man også finner en fontene og en sekskanta, åpen paviljong. Ned mot sjøen ligger en portbygning, kalt Kavalerbygningen.

Oscarshalls interiør er dekorert med norsk billedkunst og brukskunst fra omkring 1850. Blant kunstnere som er representert finner man Adolph Tidemand, Hans Gude, Joachim Frich, Hans Michelsen og Christopher Borch.

Oscarshall ble restaurert i 1928, 1957, 1990-åra og 2005–2009. Under den siste restaureringa ble slottet stengt under hele arbeidet, og det ble gjennomført en fullrenovering. Fargen på ekstiøret ble tilbakeført til den originale gulhvite fargen. Det hadde siden rett etter andre verdenskrig hatt gulrosa vegger. Bygningen er freda.

Slottet drives som et museum, og er åpent for publikum i sommerhalvåret.

Galleri

Kilder

Koordinater: 59.910172° N 10.692218° Ø