Ostøya (Bærum)
Ostøya er en øy i Bærum kommune. Den er kommunens største og den nest største øya i indre Oslofjord, etter Nesøya. Øya har en flate på 2388 dekar og høyeste punkt er 54 moh.
Navnet inviterer til mange teorier om opprinnelse, bl.a. fra det færøyiske verbet å ouste i betydning skape nytt land. Øya var tidligere todelt, men ved lavvann steg nytt land opp. I 1330 ble gårdsnavnet skrevet Ost, men i 1578 var det Oust. Gårdsnavnet Oust ble slått fast ved rettsavgjørelse i 1957. Øynavnet skulle imidlertid være Ostøya.
Historikk
Oslo bispestol stod som eier i 1396, mens øya i 1557 var registrert som krongods. I 1724 stod Hans Kristensen Aarhus Oust som eier, mens Hans Haagensen Tveter var registrert 67 år senere, og fremdeles er hans etterkommere eier av hovedgården. Familien Oust fikk eget gravsted like ved gården i 1825, etter initiativ fra Hans Haagensen Oust. Han var også den første som ble stedt til hvile her. Gravstedet ble innviet av sogneprest Jacob Neumann (1772–1848). Dette ble begrunnet med lang og vanskelig atkomst til Haslum kirke, kombinert med krav om hurtig gravlegging av koleraofre.
I 1899 ble rundt 400 mål utparsellert til fritidseiendommer, nåværende Lille Oust (se Oust). Halvparten av den dyrkbare jorden er utleid til 18 hulls golfbane. Floraen er rik, og 458 forskjellige plantearter er registrert, enkelte svært sjeldne, blant annet noen av Oslofjordens siste viltvoksende orkideer. Omtrent halve øya er fredet i Oust naturreservat, inkludert Syd Oust naturreservat.
Ostøya (Bærum) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. |