Overberget fort
Overberget fort ved Fredriksten festning er et av festningens detasjerte verker. Fortet har sitt navn etter den fjellkolle sør for festningen der det ligger. Fra høyden var det god oversikt over hele forterrenget mot Idd, der fiendens fremrykning kunne ventes.
Historikk
Under et besøk på Fredriksten i 1682 ga stattholder Ulrik Frederik Gyldenløve selv ordre om at det skulle bygges et lite forsvarsverk på den viktige høyden mot Risum. Den enkle skansen med kanonstilling var ferdig 1686, og inneholdt også en liten vaktstue (corps de garde). På 1690-tallet ble anlegget utvidet og det ble anlagt overdekkede hvelvinger til forlegning og vaktstue. Ytterligere utbygging skjedde tidlig på 1700-tallet, det kom flere batteristillinger og overdekte rom. Fortet skulle nå settes opp med 7 kanoner.
Overberget fort var i aksjon under Karl XIIs angrep i 1718, og en av teoriene er at det dødelige skuddet kom fra Overberget. Utover på 1700-tallet var det flere forslag om å demolere fortet, fordi det var uenighet om dets stridsverdi. I stedet ble det gjort en del utbedringer og forsterkninger av anlegget. Utover på 1800-tallet ble anlegget brukt som kruttmagasin. Etter flere forslag om nedleggelse ble det i 1899 bestemt at Fredriksten skulle opprustes til en moderne festning, og Overberget fikk i årene 1902-1903 montert en moderne hurtigskytende 12 cm tårnkanon og forsterkede dekningsrom. Ved Karlstadforliket i 1905 ble det bestemt at alle de moderne forsvarsanleggene skulle fjernes, og den moderne kanonen ble fjernet og kanongruvene fylt igjen. I senere tid er Overberget benyttet av Heimevernet, og det benyttes nå som tilholdssted for Fredrikstens Artillericompagni.
Litteratur og referanser
- Verneplan for Fredriksten festning, Forsvarsbygg 2006
- C. O. Munthe: Fredrikshalds historie til 1720
- Norske minnesmerker, Halden, festningen og byen, Riksantikvaren 1963
Koordinater: 59.1154435° N 11.4013316° Ø