Peder M. Strøm

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Peder Martinsen Strøm (født 21. desember 1854 i Vestre Toten, død?) var skredder. Han bodde fra ca. 1883 til 1916 i huset Stolpestad i Nordlia, lengst nord i Østre Toten kommune.

Strøm var født i Vestre Toten, men bodde i hvert fall fra slutten av 1870-tallet i nabobygda Østre Toten. I en kirkebokinnførsel fra 1877 er han registert på «Amundrustadeie», altså en plass under garden Amundrustad. «Amundrustadeie» kan være identisk med Stolpestad, der det er dokumentert at han var bosatt i 1883. Peder M. Strøm fikk i 1908 kjøpt stedet av gardbruker Johannes Amundrustad.

I folketellingene 1891, 1900 og 1910 er han titulert som skredder. I 1910 sysselsatte han også naboen Ole Nilsen i Brattli med skredderarbeid. I likhet med mange andre i bygdelaget Nordlia dreiv for øvrig kona og ungene til Strøm med hektesøm for O. Mustad & Søn. Strøm var gift med Kristine (Stine) Johansdatter fra Vang på Hedmarken. De fikk i hvert fall sju barn, fire jenter og tre gutter. Sønnene Harald og Georg Strøm starta Brødrene Strøm HerrekonfektionGjøvik, og seinere etablerte Georg og sønnen Sven Georg Strøms Konfeksjonsfabrikk.

I 1914 kjøpte Peder M. Strøm garden Øvre Bondelia i Vardal, ca. tre kilometer nord for Stolpestad. To år seinere solgte han Stolpestad til Hans K. Børrehaug, og det er derfor mulig at han flytta til Bondelia. Alt i 1921 solgte han for øvrig garden til Oppland fylkeskommune, som etablerte husmorskole der. Ifølge panteregisteret var kjøpesummen hele 77.000 kroner.

Kilder og litteratur