Per Hellervik

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Dokument som ble utgitt og spredt flere tiår etter Hellerviks død. Opplysningene om kongelig opphav er for øvrig ubevist.

Per Mathias Hellervik (født 27. september 1862 i Hellarvika, Rødøy kommune, død 8. mars 1953Ytteren, Rana kommune) var blant annet herredskasserer, godtemplar og slektshistoriker samt sosial ildsjel i Mo ladested i første halvdel av 1900-tallet. Hans avskrifter av folketellinger, kirkebøker og skifteprotokoller la grunnlaget for Anders Frøholms arbeid med Rana bygdebok.

Som slektshistoriker er Hellervik kjent for å ha laget flere ane- og stamtavler. Arbeidet bygget både på Hellerviks egne undersøkelser og på skriftlige og muntlige opplysninger som han hadde fra andre. Mens noen tavler delvis er uriktige, blant andre et kjent og hyppig distribuert dokument (se bilde) som foreslo jemtlendingen Ørjan Gregusson i Jamtlia som etterkommer av Gregorius Andresson og Cecilia Håkonsdotter1200-tallet, bidro Hellervik til økt genealogisk interesse i Rana. – Hellervik var med på å vekke sansen for visse sider av bygdesamfunnet, ikke minst når det gjelder personalhistorie og slektshistorie, skrev Klaus Solbakken (2003).

Litteratur

Eksterne lenker