Peter Olsen Pladsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Peter Olsen Pladsen (født 4. februar 1835 i Trysil, død 7. mars 1929) var gardbruker, kjøpmann og fotograf.

Han ble født på Grønneset i Trysil, og var sønn av Ola Petersen (f. 1812 i Trysil) og Malene Persdotter (f. 1812 i Trysil). I 1857 ble han gift med med Kersti Halvorsdatter Bakken (f. 1837 i Trysil). I folketellinga 1875 finner vi ekteparet og en sønn på Plassen, som var et av bruka på Grønneset. Foreldrene hans bodde der som føderådsfolk.

Peter Olsen begynte å fotografere som meget ung, og virket som fotograf til han var over 90 år. Han hadde atelier i sør-bygningen på gården Grønnæs, og dette står fortsatt. Mange av bildene hans er brukt i Trysil-boka. Noen få glassnegativer er bevart, dessuten 6 album med fotografier foruten foto- og mørkeromsutstyret . I gårdsmuseet på Grønnæs som Tora og Knut Grønnæs har satt i stand, finnes i dag fotoutstyr og mange bilder etter Peter Pladsen. Knut Grønnæs er hans oldebarn.

Kilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Peter Olsen Pladsen er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!