Portåsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Portåsen i Nedre Eiker er Herman Wildenveys barndomshjem.

Nedre Eiker kommune og foreningen Portåsens venner ville gjerne ta vare på dette minnet om bygdas store sønn. Han var jo blant landets fremste diktere på 1900-tallet. derfor ble det opprettet en venneforening som tok imot besøkende etter avtale. Det ble arrangert konserter og utstillinger men man hadde ikke nødvendige fasiliteter for daglig drift. Portåsen var først og fremst en idyllisk plett hvor skoleklasser og andre grupper har utflukter for å hygge seg i fine omgivelser. Her kan man også se på minner etter dikteren. I 2003 var det cirka 1000 besøkende på Portåsen.

Kommunen kjøpte gården og opprettet en ideell stiftelse som skulle drive det som et kultursenter. Arkitekt Jan Friis tegnet om låven til å inneholde en storsal og flere utstillingsrom, det ble anlagt et granittamfi bak bryggerhuset, og våningshuset ble pusset opp og satt tilbake i farger som det ville hatt omkring århundreskiftet. Det ble installert restaurantkjøkken, og man anla toalettanlegg med eget renseanlegg på eiendommen. Nå var muligheten der til å drive profesjonelt, og daglig leder Jon Mihle iverksatte planer og ideer om opplegg med alt fra konserter, selskaper, skoleklasser, bedrifter og turistgrupper. Det første året hadde Portåsen ca. 10 000 gjester.

Stedet har hatt en økning i antallet besøk hvert år, og med et variert program fylt av noe for enhver har det vokst seg til å bli en arena som hele bygda er stolt av.

Fra 1 desember 2014 ble Portåsen konsolidert inn i Buskerudmuseet.

Ute på tunet står en stor minnestein. På denne finner vi et bronsehode av Wildenvey laget av Ørnulf Bast. Originalen ble laget til Høstutstillingen i 1952. Den ble kjøpt av Drammen kunstforenings Det faste galleri i 1956. Bronsehodet på Portåsen er en kopi av dette og ble avduket i august 1999. Biblioteket i Mjøndalen har forøvrig også et Wildenveyhode. På minnesteinen finner vi også en bronseplate med et hyldningsdikt til Wildenvey skrevet av Svein Sveinsson i 1938.


Kilder

  • Per Ivar Søbstad på nettstedet Eikerbygda (nettstedet nedlagte 2010)
  • DT 22. august 1999
  • DT 15. juni 2004
  • Parmann: Norsk skulptur'

Www.portaasen.no

www.portaasen.noEksterne lenker


Eiker Leksikons logo.jpeg Portåsen inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!

Koordinater: 59.72992° N 9.98569° Ø