Maribogadens Latin- og Realskole

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Qvams skole»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Skolens siste lokaler var i Oscars gate 30, i 1909 overtatt av Hallings skole.
Foto: Knut B. Eng/Oslo Museum (1969).

Maribogadens Latin- og Realskole ble etablert i 1857 av skolemannen Peter Qvam i Teatergaden 3 i Christiania med navnet Qvams Latin- og Realskole, eller kortform Qvams skole.

Skolen flyttet til en ny skolebygning i 1872, den såkalte «Håndverkergården» i Mariboes gate 11, ark. Olaf Onsum og fikk da navnet Maribogadens Latin- og Realskole.

Skolen var en av de såkalte «studentfabrikkene» som også den kjente skolen som Henrik Heltberg hadde startet i 1846 og drev fram til han døde i 1873, med kallenavnet Heltbergs Studentfabrik. Heltberg leide også skolelokaler sammen med Maribogadens skole de siste årene. Begge disse skolene tiltrakk seg særlig bondestudentene, og hadde ry for å være en «venstreskole».

I 1876 kjøpte styreren Holan skolen, og hadde også overtatt Heltbergs skole da han døde og disse fikk da samme eier. I 1881 kom det til brudd mellom Holan og Qvam. Qvam drev deretter sin egen skole i Mariboes gate fram til 1886 da denne fikk en omskiftende tilværelse, i St. Olavs gate 33, Nordahl Bruns gate 24 og Tordenskiolds gate 9 fram til 1898 da Qvam fikk bygget en ny skolebygning i Oscars gate 30 med Bernhard Steckmest som arkitekt, på en tomt hvor det tidligere hadde stått en villa fra 1859. Skolen holdt til i disse lokalene fram til de i 1909 ble overtatt av Hallings skole.

Skolen brukte studenter som timelærer, blant annet Jens Christopher Delphin Schive og Bjørnstjerne Bjørnson arbeidet som timelærer i norsk ved skolen. Også skolemannen Sigurd Høst arbeidet som lærer ved skolen som nyutdannet filolog i 1890-årene.

Blant de første kvinnene som tok middelskole-eksamen var Charlotte Lund som tok eksamen her i 1875. På få år steg antallet kvinnelige elever jevnt, og dette var en viktig faktor da Stortinget i 1878 tillot kvinner å ta middelskoleeksamen. I 1884 startet Qvam med felles undervisning for kvinner og menn, noe som var helt ukjent på dette nivået på den tiden.

Skolen hadde flere kjente elever, deriblant Arne Garborg, Erling Grønland, Hjalmar Riiser-Larsen, Hans Ludvig Svendsen, Nordal Wille, Viking Gjøsteen, Gunnar Sætren og Oluf Christian Dietrichson.

Kilder