Bernhard Steckmest

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Arkitekt Bernhard Steckmest.
Foto: Ukjent, hentet fra Dancke (2000): Norske arkitekter før 1914.

Bernard Cristoph Steckmest (født 15. februar 1846 i Hamburg, Tyskland, død 20. september 1926 i Oslo) var arkitekt, og er kjent for en rekke bygninger i Oslo og andre steder i landet.

Han tok arkitektutdannelse i Hannover, og etablerte seg kort tid etter at han var ferdig der i 1866 i Christiania. Først arbeidet han som assistent for Henrik Thrap-Meyer, Christian Christie og Paul Due, inntil han i 1870 etablerte et eget arkitektkontor sammen med Paul Due med navnet Due og Steckmest som eksisterte i 20 år, fram til 1890. Blant deres viktigste fellesverker er Athenæum i Akersgata og «Onsumslottet» i St. Hallvards gate for verkseier Oluf Onsum.

Etter at firmaet ble oppløst jobba både Due og Steckmest hver for seg. Allerede samme år leverte Steckmest planene til det store leiegårdsanlegget Bygdøy allé 1-9. I komplekset var også andre arkitekter inne; Carl Aaman tegna nr. 3 mens Olaf Boye sto for nr. 9. Året etter jobba Steckmest for eiendomsspekulanten Edwin Petersen, og oppførte flere villaer og leiegårder for han. Blant andre verker i 1890-åra kan nevnes SandakergårdenStortorvet, Dopheidegården i Karl Johans gate 21 og Groschgården, også den i Karl Johans gate, nr 45. På sistnevnte bygning er navnet hans hugget inn, og dette er en av svært få signerte bygninger i Oslo.

Stechmests arbeider er svært ofte preget av Hannoverskolen, som særlig er kjennetegnet av sin bruk av middelaldermotiver, oppdeling av bygningskroppen og karakterisering av de enkelte bygningsdelene.

Etter 1903 utførte han svært få arkitektarbeider. Han jobba for Kristiania bygningskommisjon i flere år, og han satt i skattetakstkommisjonen.

Arkitekt Steckmests veiOrmøya er oppkalt etter ham.

Galleri

Kilder

Eksterne lenker