Sigurd Røse

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Røse, Sigurd»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Sigurd Røse og kona Olga er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen 2022)

Sigurd Røse (født 21. november 1895 i daværende Vestre Toten kommune, død 16. juni 1949) var ingeniør og lokalhistoriker.

Han vokste opp i KolbuToten, som sønn av landhandlerparet August og Maria Røise (Røse). Som 15-åring var han elev ved Viken kr. ungdomsskole utafor Gjøvik, og etterpå utdanna seg til ingeniør ved Oslo tekniske skole og i Tyskland. Hele yrkeslivet sitt var han knytta til Oslo lysverker.

Helt fra ungdommen var han svært interessert i lokalhistorie, spesielt slektshsitorie. I 1945 overtok Sigurd Røse som redaktør for Totens bygdebok (bind 1). Arbeidet ble hovedsakelig gjort på fritida, men i 1947/48 ga Oslo kommune han ett års permisjon for at han kunne skrive på heltid. Røse døde plutselig 16. juni 1949, 53 år gammal, før bygdeboka var helt ferdig. Den kom ut i 1952.

I et minneord skriver Paul Alm at «Sigurd Røse var en beskjeden og fordringsløs mann, og han satt inne med egenskaper som gjorde ham avholdt av alle han kom i berøring med, alltid elskverdig og tjenestvillig. De mange som søkte ham for opplysninger om sin slekt, har meget å takke ham for.»

Han var gift med Olga Margrethe, født Ringen (1895-1984), som overlevde han med 35 år. De er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo. Gravminnet er prydet med begge ektefellers navntrekk.

Kilder og litteratur