Ringen (T-bane)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Ringen (t-bane)»)
Hopp til navigering Hopp til søk

Ringen er en av strekningene på T-banen i Oslo. Den betjener nordlige bydeler, og trafikeres av linje 4 og 5. Navnet kommer av at den går i en ring; på linje 5 kjøres det en runde rundt hele ringen mellom turene til endestasjonene, mens linje 4 bare kjører rundt på vestsida og ikke dekker østsida av Ringen.

Historie og funksjon

Strekningen ble utbygd 2000–2006, og er 13,5 km lang med tretten stasjoner. Av dette er det fem km som er nye, mens resten allerede eksisterte på banenettet. Den sørlige strekningen fra Majorstuen stasjon til Sinsen stasjon går i tunnel. De nye stasjonene på Ringen – Nydalen, Storo og Sinsen – ble bygd med midtplattform, mens det valige på T-banen er plattform på hver side av dobbeltspor. Dette er praktisk på stasjoner hvor man skal bytte linje, spesielt på Ringen hvor man kan komme til samme sted uansett hvilken vei man kjører.

Åpning av strekninga fra Ullevål stadion stasjon til Storo fant sted 20. august 2003, mens resten av Ringen ble åpna 21. august 2006.

Da Ringen var på plass ble det mulig å åpne Lørenbanen, som kobler Ringen til Grorudbanen. Togene på Grorudbanen kunne dermed kjøre nordover langs Ringen, og ikke nødvendigvis sørover gjennom Fellestunnelen. Fordi denne tunnelen hadde blitt en flaskehals i t-banenettet, førte dette til at man kunne ha hyppigere avganger. Dermed kunne kapasiteten i nettet økes med opptil 30 prosent. Med Løren stasjon ga man også et nytt kollektivtilbud til et område med flere ny boligfelt.

Ved driftsstans i sentrum, enten det er planlagt vedlikehold, feil eller uhell, kan man nå kjøre Ringen utenom sentrum. Dette medfører ofte et togbytte, og tar noe lenger tid enn å kjøre direkte f.eks. fra Majorstuen stasjon til Jernbanetorget stasjon, men kan ofte være et praktisk alternativ til buss eller trikk. Ikke minst er dette bra for passasjerer som er dårlige til bens eller har mye å bære på.

Linjer

Det ble vurdert om Ringen skulle ha egen linje som kjørte kontinuerlig i ring, men med kjøretid på 24 minutter rundt var dette vanskelig å koordinere med kvartersavganger. Det er også vanskelig å ta inn forsinkelser på en slik rute. Andre byer har en slik ordning, men det ble lagt merke til at London hadde endra praksis på Circle-linja nettopp på grunn av vanskene med forsinkelser.

I stedet valgte man å innlemme Ringen i to linjer, 4 og 5. Linje 4 mellom Bergkrystallen stasjon og Vestli stasjon kjører mot vest, følger Ringen til Storo og tar så av til Løren og videre til Vestli på Grorudbanen. Linje 5 går i pendeltrafikk mellom Sognsvann stasjon og Bergkrystallen. Den kjører da Sognsvannsbanen til sentrum, følger Ringen hele veien rundt, og kjører så Lambertseterbanen til Bergkrystallen – og motsatt på returen. Togene på linje fem er derfor merka med enten Sognvann eller Bergkrystallen som endestasjon når de er på vei ut, og med Ringen via Storo eller via Tøyen når de skal kjøre rundt. Dette skapte en del forvirring og irritasjon i de første ukene, men etter at passasjerene hadde blitt vant til det nye mønsteret har de fleste satt pris på den økte kapasiteten.

Stasjonene

Med start på Stortinget stasjon, og med klokka, er stasjonene:

Stasjon Åpna Linjer Overgang til Merknader Bilde
Stortinget 1977 4 og 5 Alle linjer. Stortinget stasjon nedgang 2017.JPG
Nationaltheatret 1928 4 og 5 Alle linjer, NSB og Flytoget. 13548 Nationaltheatret stasjon.jpg
Majorstuen 1898 4 og 5 Alle linjer.
Blindern 1934 4 og 5 Sognsvannsbanen Oslo sett fra Blindern stasjon 2013.jpg
Forskningsparken 1999 4 og 5 Erstatta Vestgrensa. Forskningsparken t-bane.jpg
Ullevål stadion 1934 4 og 5 Linje 5 til Sognsvann
Nydalen 2003 4 og 5
Storo 2003 4 og 5 NSB (Gjøvikbanen)
Sinsen 2006 4 og 5 Linje 4 til Vestli Lørenbanen tar av
Carl Berners plass 1966 5 Linje 5 til Vestli
Tøyen stasjon 1966 4 og 5 Alle linjer T-bane, Tøyen stasjon RO-20070720-051.jpg
Grønland 1966 4 og 5 Alle linjer T-bane, Grønland stasjon RO-20091229-001.jpg
Jernbanetorget 1966 4 og 5 Alle linjer, NSB (Oslo S) T-bane, Jernbanetorget stasjon RO-20070527-024.jpg

Det foreligger også planer om å åpne Homansbyen stasjon, men dette er per 2022 forbundet med stor usikkerhet.

Litteratur og kilder