Nationaltheatret stasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Forstadsbaneperrong på Nationaltheatret stasjon i 1950-åra.
Foto: Polyfoto

Nationaltheatret stasjon er en jernbane- og t-banestasjon i Oslo. Den har innganger fra Johanne Dybwads plass, Ruseløkkveien og krysset Parkveien / Henrik Ibsens gate. Stasjonen har navn etter Nationaltheatret i Studenterlunden.

T-banestasjonen ble åpna i 1928, og var fram til 1987 endestasjon for de vestlige forstadsbanene. Etter at de østlige og vestlige banene ble sammenkobla betjener Nationaltheatret alle linjer i T-banesystemet. Hovedinngangen til T-banestasjonen er på Johanne Dybwads plass.

Jernbanestasjonen åpna i 1980 i forbindelse med at det ble gjennomgående togtrafikk i Oslo. Den tilhører Drammenbanen, men betjener tog på en rekke andre linjer også. Målt i antall reisende er den Norges nest største stasjon etter Oslo S. Stasjonen hadde opprinnelig bare to spor, og hovedinngang ved siden av T-banens inngang på Johanne Dybwads plass, med en Narvesen-kiosk mellom de to inngangene.

I 1999 sto en utvida stasjon ferdig, med fire spor og ny hovedinngang fra Ruseløkkveien. Bakgrunnen for utvidelsen var dels et generelt behov for større kapasitet, og dels et spesifikt behov i forbindelse med at stasjonen skulle betjene Flytoget til Oslo lufthavn Gardermoen. Det ble samtidig etablert en ny inngang ved Parkveien / Henrik Ibsens gate, i hjørnet av Slottsparken og rett over gata fra USAs ambassade. Begge de to nye inngangene gir mulighet til å gå videre over til T-banen.

Også trikk og buss har en holdeplass som kalles Nationaltheatret, og som ligger i Stortingsgata.

Galleri

Kilder

Koordinater: 59.914811° N 10.7306° Ø