Ringnes Bryggeri

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Ringnes bryggeri»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Bryggeriet i Thorvald Meyers gate 2 i Oslo, fotografert i 2010.
Foto: As-arne

Ringnes Bryggeri, opprinnelig Ringnes & Co., nå del av Ringnes AS, ble grunnlagt i Christiania i 1876 av brødrene Amund og Ellef Ringnes i samarbeid med Axel Heiberg. Det eies i dag av det danske konsernet Carlsberg, og har sitt hovedproduksjonsanlegg på Gjelleråsen i Nittedal kommune.

Firmaets første lokaler var i Thorvald Meyers gate 2. Der starta bryggeridrifta i 1877, og etter hvert som produksjonen økte tok firmaet over hele kvartalet som avgrenses av Thorvald Meyers gate, Sannergata, Toftes gate og Biermanns gate, samt to tomter på den andre sida av Toftes gate. I 1899 ble bryggeriet et aksjeselskap.

I 1931 kjøpte Ringnes opp De forenede Bryggerier Fortuna & Central i Fredensborgveien.

I 1978 kjøpte Nora Industrier opp tre gamle Oslobryggerier: Ringnes, Frydenlunds og Schous. I 1988 ble hele drikkevaredivisjonen i Nora samla under navnet Ringnes AS, og denne ordninga fortsatte etter at Nora i 1991 gikk inn i Orkla ASA. Divisjonen omfatter ikke bare de tre Oslobryggeriene, men også andre firmaer Nora kjøpte opp: Arendals Bryggeri, Lillehammer Bryggeri, Hamar Bryggeri og E.C. Dahls Bryggeri med Nordlandsbryggeriet.

I 1995 ble Ringnes slått sammen med svenske Pripps til Pripps Ringnes, og i 2000 tok Carlsberg over. Orkla solgte sin eierandel til Carlsberg i 2004, slik at sistnevnte ble eneeier.

I 2001 ble det gamle bryggeriet i Oslo lagt ned, og all produksjon ble flytta til et nytt anlegg på Gjelleråsen. Hovedkontoret ligger fortsatt på Grünerløkka, der det meste av det gamle fabrikkområdet er omgjort til Ringnes Park med boliger, butikker, kino med mer. I tillegg til anlegget i Nittedal har Ringnes også ølproduksjon i TrondheimE.C. Dahls Bryggeri, av mineralvann (Farris) i Larvik og i Stor-Elvdal (Imsdal).

Galleri

Kilder