Roa husmorlag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Roa husmorlagRoa i Lunner kommune ble etablert i 1935, og tilknyttet Norges Husmorforbund. Husmorlagets første leder var «fru Larsen».

På årsmøte i februar 1939 ble året 1938 oppsummert som et «meget godt år». Laget hadde avholdt 8 medlemsmøter og 5 styremøter, en julefest, en fiskdemonstrasjon og et kokkekurs for 14 piker. Fru Larsen tok ikke gjenvalg som leder, og Bertha Hovland ble valgt som lagets andre leder.

På gruppefest for husmorlagene på Hadeland på framhaldsskolen i Lunner i mars 1960, feiret Roa husmorlag sitt 25-årsjubileum. Roa husmorlags formann Hjørdis Bjerke ønsket de over hundre deltakerne velkommen. Seks medlemmer som hadde vært medlem helt fra Roa husmorlags stiftelse fikk overrakt en krystallvase. De seks medlemmene var Bertha Hovland, Emma Melaas, Ragna Bergo, Signe Kilstad, Louise Kildal og Hjørdis Bjerke. Fru Lilla Evang fra Vestoppland krets av Norges Husmorforbund overrakte en gjestebok i rødt skinn. Den første hilsen i boka ble skrevet av formann i Norges Husmorforbund, fru Alette Engelhart. De andre husmorlagene på Hadeland i 1960 var Jevnaker husmorlag, Grindvoll husmorlag, Jaren husmorlag, Brandbu husmorlag og Gran husmorlag.

Roa husmorlag engasjerte seg i spedbarnskontroller og i 1961 var husmorlaget ansvarlig for kontrollstasjoner på Grua, Harestua, Roa og Lunner. Utover 1960-tallet delte de ansvaret for å drive spedbarnskontrollene med sanitetsforeningene.

Mange barn som vokste opp på Roa etter krigen deltok på husmorlagets svømmekurs, Luciafester og juletrefester. Laget arrangerte sin førte Luciafest i 1961. Dette ble en tradisjon inntil 1973 da de gikk over til å ha juletrefest for barna. Juletrefest hadde de også arrangert før 1961.

Bidrag til bygdene

I 1949 fikk Nordre Oppdalen kapell, som sto ferdig i 1914, fire brudestoler som gave fra Roa husmorlag.

Slutten

Roa husmorlag ble nedlagt i 1982 på grunn av lavt medlemstall og lav aktivitet i laget i flere år.

Roa husmorlags arkiv oppbevares på Hadeland Folkemuseum i Opplandsarkivet avd. Randsfjordmuseet og består av ei gjestebok og referatprotokoller.

Kilder

  • Opplandsarkivet avd. Randsfjordmuseet, Hadeland Folkemuseum, OAHF-00633 Roa husmorlag. Se oppføring i Arkivportalen
  • Avisen Hadeland 18. februar 1939, side 2, "Roa husmorlags årsmøte".
  • Avisen Hadeland 22. mars 1960, side 3, "Vellykket gruppefest for husmorlagene på Hadeland i Lunner søndag".
  • Marie A. Kleven: «Oppdalen kapell» i Nordre Oppdalen (red: Tore Brokerud),utgitt av Grendeutvalget i Nordre Oppdalen 2000.
  • Eikeset, Kjell Roger, "Hadelands historie 1900-1950, Hadeland Bygdebok bind V", 2008, side 285.