Rolvsrud (Lørenskog)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Rolvsrud
Rolvsrud Lørenskog 1961.jpg
Rolvsrud (bnr. 1) i 1961.
Fylke: Akershus
Kommune: Lørenskog
Gnr.: 102

Rolvsrud er en matrikkelgård i Lørenskog kommune, gnr. 102. Rolvsrud (Rolsrud) grenser til Skårer i sør og øst, til Kjenn i øst, til Robsrud i nord og til Rasta under Løken i vest.

Navnet, opprinnelig Rolfsruð, betyr Rolvs rydning og tyder på at gården ble ryddet etter at Norge var blitt kristnet. Den gamle uttalen er rø´łsrú. I likhet med andre rud-gårder ble Rolvsrud trolig ryddet i kristen tid. Den lå øde i senmiddelalderen, og det er ikke kjent noen bruker før 1617. Nonneseter kloster ble eier av hele Rolvsrud på 1300-tallet, bortsett fra småparter som kirken og prestebolet i Lørenskog hadde. Klosteret ble siden eneste eier. Etter reformasjonen tok kronen hånd om klostergodset og beholdt Rolvsrud til 1727, da en borger kjøpte gården. Åtte år senere ble Rolvsruds bruker selveier.

Rolvsrud ble snart delt i nordre og søndre gård, men i dag er det ikke lenger gårdsdrift på Rolvsrud. Nordre Rolvsrud ble utparsellert mellom 1913 og 1931, mens Søndre Rolvsrud ble solgt til industritomter i 1957. Nåværende Atelier Fredheim hadde tilhold på Søndre Rolvsrud fram til 1990-åra, da gården skulle rives. Bygningene på Søndre Rolvsrud lå rett sør for blindveien som leder til Skårersletta 45, langs traseen til den nye Tverrveien mellom Skårersletta og Nordliveien. Rolvsrud har gitt navn til Rolvsrudveien og Rolvsrudstien.


0230 Lorenskog komm.png Rolvsrud (Lørenskog) er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.