Sørreisa historielag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Sørreisa historielag i Sørreisa kommune ble stiftet 11. juni 1987. Det har i vært i sammenhengende virksomhet siden, med unntak av perioden 1995-2000. I 2001, etter at det ble reorganisert, meldte laget seg inn i Landslaget for lokalhistorie. Sammen med Dyrøy historielag har laget siden 2002 utgitt Årbok for Dyrøy og Sørreisa. Sørreisa historielag har som mål å «fremme interessen for lokalhistorie og kulturvern, samle inn og ta vare på alt som har betydning for Sørreisas historie og som kan fortelle om folks livsvilkår gjennom tidene.»

Hovedaktiviteter

Laget samarbeider med Midt-Troms Museum om flere prosjekter, blant annet restaurering av Kramvigbrygga, et museumsanlegg der historielaget også har møtelokale og kontor. Er høringsinstans/samarbeidspart overfor kommunen i kulturvernsaker. Laget har også hatt historielagsturer i Troms samt i Sverige og Finland.

I tillegg til årboka har laget publisert Krigsår, Bind 1-2-3 (i samarbeid med Dyrøy historielag) og et hefte i forbindelse med 50-årsfeiringen av frigjøringa i 1995. Siden 2001 har historielaget også gitt ut historisk kalender. Diktboka Heimbygda mi er en annen publikasjon.

Ledere/sentrale personer

Fra starten har disse tre vært ledere av laget: Geir Paulsen, Elin Myhre og Dag Martinsen.

Hermod Skogheim har vært kasserer siden 1987, mens Kåre Rasmussen har sittet i styret like lenge. Rasmussen er også redaktør for Krigsår B1-2-3, nesten 1000 sider lokal krigshistorie. Elin Myhre har også vært leder i Troms historielag, Landslaget for lokalhistorie og sitter som redaktør av Årbok for Dyrøy og Sørreisa.

Kilder og litteratur

  • Innmeldingsskjema Landslaget for lokalhistorie 20. juli 2001.
  • Opplysninger fra Sørreisa historielag (Landslaget for lokalhistories kartlegging av historielagenes historie 2019).

Eksterne lenker