SS Svanen (skonnert 1916)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
SS «Svanen»
Svanen Norsk Maritimt Museum 2017-05-08.JPG
Svanen til kai ved Norsk Maritimt Museum.
Foto: Chris Nyborg (2017).
Museumsnummer NSM.01000
Kjennesignal LKXK
Egennavn: SS «Svanen»
Andre navn: «Jason» og «Smart»
Båttype Slettoppet skonnert
Byggeteknikk kravell
Materiale Tre – gran, furu og eik
Lengde 98,40 fot
Største bredde 22,45 fot
Bruttotonnasje 102
Byggeår 1916
Båtbygger: J. Ring Andersen (Danmark)
Framdriftsmidler: Seil, motor
Motortype Volvo Penta TAMD 122 A (400 hk)
Kommune Oslo kommune
Lagstilhørighet andre: Norsk Forening for Fartøyvern
Vernestatus Vernet (1989)


Skonnert «Svanen» ble bygd som byggenummer 121 av J. Ring Andersen, Svendborg på Fyn, i 1916. I byggeperioden ble den gitt navnet «Jason». Før sjøsetting ble den solgt til A/S Aina i Arendal og døpt «Smart». I «jobbetiden» under første verdenskrig hadde hun skiftende norske eiere. Hun overlevde den tyske u-båtkrigen. Den var i norsk eie frem til 1921, da den ble solgt til Isak F. Wickstrøm i Åstol ved Gøteborg og døpt «Svanen». Den var eid av familien «Wickstrøm» frem til 1960, da den ble solgt til Johansson og Carlson i Hamborgsund, nord for Gøteborg. I Starten av 1960-åra ble skonnerten kjøpt av Inge Høy i Kristiansand, som sto i spissen for Selskapet Skonnerten Svanen. Fartøyet ble igjen rigget som skonnert for å seile som trenings- og skoleskip. «Svanen» fikk installert en 45 Hk dieselmotor i 1921 og påsatt styrehus i 1937. Motoren ble senere byttet i 1936, i 1972 og i 2001. Riggen ble redusert etter hvert som motorkraften økte frem til restarueringsarbeidene startet på 1960-tallet. Deretter er riggen i flere trinn ført tilbake til størrelse og utforming slik den var da fartøyet var nybygget. Dette arbeidet ble avsluttet da nye master ble satt opp og større seil ble sydd i tiden 1999-2002. Eksteriøret er tilbakeført til den original utforming fra 1916. Men inder dekk er lasterommet omgjort til ei åpen banjer der 28 skoleelever kan få plass i hengekøyer. Det er innredet bad og toalettrom og noen lugarer for mannskap for og akter.

Skole- og museumsskip

I 1962 ble «Svanen», som på den tid hadde lite igjen av seilføringen, isteden en tung semidiesel maskin, lagt opp i Hamburgsund i Sverge. Like etter ble hun kjøpt av en norsk idealist, Inge Høy, som tok henne til Kristiansand og startet restaureringen av henne. Tanken var å tilbakeføre «Svanen» til full seilføring og originalt for øvrig, og så innrede unner dekk til bruk som skoleskip eller modell av et dansk søsterskip, «Fulton», som allerede var i slik drift i regi av Nationalmuseet. Rund 1970 var arbeidet kommet langt, men Høy maktet ikke å fullføre denne store oppgaven, og «Svanen» ble kjøpt til Oslo i et samarbeid mellom helsedirektøren, Oslo kommunes Ungdomskontor og Sjøfartsmuseet. Hensikten med kjøpet var at fartøyet skulle seile med vanskeligstilte ungdom som et sosialpedagogikk tiltak, være en del av museets samlinger og ta en sentral rolle i museets formidlingsvirksomhet. Etter utrolig mange krumspring og initiativ, personlige oppofrelser og garantier, bruk av personlige kontakter, gaver fra privatpersoner og redere og tilslutt bidrag fra Norsk Kulturfond og noe senere også fra Riksantikvaren var restaureringen og sertifiseringen endelig i orden. 25. juni 1972 startet toktene med «Svanen» med ungdom fra Oslo som et sosialpedagogikk tiltak etter dansk modell. Det første året ble det i alt 13 tokt med til sammen 330 ungdom.

Norsk Maritimt Museum (tidligere Norsk Sjøfartsmuseum) eier «Svanen» og fremdeles seiler hun i sommerhalvåret på tokt, vanligvis av varighet fra 5 til 12 dager, i norsk, svensk og dansk farvann innenfor leirskoleopplegg, som klasseturer, eller som tokt for ungdom i samarbeid med Redningsselskapet og andre frivillige organisasjoner som Røde kors.

En av det første fartøyvernet

«Svanen» representerer de siste mellomstore seilførende lastedragerne som gikk i fart på Nord- og Østersjøen og i kystfart. Hun var først og fremst beregnet på transport av trelast og er derfor utstyrt med lasteport i baugen.

«Svanen» var en av landets første fartøyvernprosjekt. I 1969 fikk «Svanen» støtte av Norsk Kulturråd til restaurering. Den 3. november 1989 fikk «Svanen» formel status, gitt av Riksantikvaren, som verneverdig fartøy. Riksantikvaren skriver i sitt godkjennelses brev fra 1989 bl.a: «Skonnerten 'Svanen' har vært blant de prioriterte fartøyer innen det offentlige fartøyvernet siden dette for alvor tok til i slutten av 1970-årene. Fartøyets antikvariske standard er siden det kom i museets eie vel ivaretatt og det er pr. i dag landets eneste seilende tremastede skonnert.»

Kilder og lenker: