Sagdalen stoppested

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Sagdalen stasjon
Foto: Bjørn Gunnar Kværne

Sagdalen stoppested ble åpnet for trafikk 12. juli 1938.

Det var stor uenighet om hva navnet burde være. På forhånd var det foreslått fem alternativer: Gisle, Gisledal, Sagdal, Seglen og Stalsberg. Vi ser at det var to som dreide seg om Gisle, og det nåværende navnet Sagdalen var altså ikke foreslått – i hvert fall ikke i bestemt form. Seglen var navnet på den første bomvokteren for Gamle Strømsvei som i rundt 50 år gikk i plan med jernbanen. Etter en inngående drøfting ble det til slutt flertall for navnet Sagdalen i Skedsmo herredsstyre.

NSB satte likevel opp skilt med navnet Sagdal. Først etter noen uker ble det endelige navnet fastsatt til Sagdalen. Norsk Jernbanemuseums bibliotek i Hamar har opplyst at den nærmeste rutetabell de finner gjelder for perioden 15.-31. oktober 1938. Her er Sagdalen allerede tatt i bruk som navn på det nye stoppestedet. Dermed var navnestriden avblåst.

Stoppestedet ble lagt på samme sted hvor Norges første bomvokterstue lå fra 1853 til 1903. Det første telegrammet i Norge ble sendt fra samme sted 19. desember 1853.

Litteratur og kilder