Seljestad Samvirkelag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Per (Reinhard) Johnsen, som opprinnelig var fra Gullhaugen på øvre Seljestad, kom fra Fjærvoll Samvirkelag i Nordland og ble lagets første bestyrer.

Seljestad Samvirkelag ble sannsynligvis stiftet i 1949. Det skal ha skjedd med en viss fødselshjelp av Harstad Samvirkelag. Laget fikk en omflakkende tilværelse, rundt omkring på Seljestad i daværende Sandtorg kommune, og nådde aldri de helt store omsetningsmessige høyder. I 1955 ble laget tatt opp i Harstad Samvirkelag og fikk status som avdeling.

Starten

Den som tok initiativ og er blitt stående som stifter og som også ble lagets styreleder var småbruker Hartløv Jørgensen, øvre Seljestad. Han stilte seg i spiss for Seljestadbeoerne som ønsket seg egen butikk = Samvirkelag. Den gang var det langt å gå fra Seljestad til sentrum for å kunne opptre som fullverdig kooperatør. Som lagets første bestyrer ble ansatt Per Johnsen fra Gullhaugen.

Betjeningen

Felles årsmøte med storebror Harstad Samvirkelag i Harstad Arbeidersamfund. 27. april 1951.

Roald Hofsø dimmiterte fra førstegangstjenesten i 1951 og begynte som ekspeditør med ca 300,- kr per måned. Fra høsten samme år fikk han bestyrerjobben og 600 i måneden. Da han begynte på S/L NNS ble Karl Pedersen ny bestyrer. Fru Gunvor Stokkan – som var ekspeditør fra ca 1955 fortalte at bestyreren het Brodtkorp da hun var der – fram til ca 1958/59

Omflakkende

Vareutvalget var lite i et særdeles lite og vanskelig lokale, som lå tilnærmet vis a vis butikken til Magda Melvik. Lageret var på skrå over gata, i det man da kalte Gaarder-kaserna. Det var et svært dårlig lager med jordgulv som var forsøkt forbedret med diverse steinheller. Seinere flytta de til Seljestadv 23 - Stangnesgården, seinere best kjent som (Antonsens radioservice) – og enda seinere til butikken ved siden av Baker Ivan Andreassen, i Seljestadveien 63, men det var etter at laget var innlemmet i Harstad-laget – som en avdeling av Harstad Samvirkelag.

Avdeling Seljestad

1. januar 1955 ble laget innlemmet i Harstad Samvirkelag, etter at de gjennom alle år hadde hatt felles årsmøter.

Kilder

  • Riksarkivet
  • Olsen, Leif J. og Henry Halsebø: «Harstad Samvirkelag» i Hansen, Leif-Harry: Fra Landhandel til stormarked : Forbrukersamvirket NORDs historie. Tromsø 1996
  • Østring, Stein: «Virksomheter langs Seljestadveien på 40-50 tallet» i Årbok for Harstad 2002.
  • Samtaler med Jann Sørensen, Roald Hofsø, Karl Pedersen, Gunvor Stokkan og Gerd Lorentzen.