Sigrid Steinnes Løkse

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Sigrid Steinnes Løkse.
Foto: Hentet fra Gjelsvik (1977): Hjemmefronten.

Sigrid Steinnes Løkse f. Steinnes (født 26. september 1918 i Bærum, død 2. september 2008 i Lenvik) var sentralt plassert i Hjemmefronten under andre verdenskrig. Hun fungerte som bindeledd mellom Hjemmefrontens ledelse og Koordinasjonskomiteen, og var dermed en av de som hadde størst kjennskap til organiseringa av norsk motstand. Etter krigen ble hun bibliotekar i Finnfjordbotn.

Hun var datter av lærer og senere riksarkivar Asgaut Steinnes (1892–1973) og Gudrun Steinnes f. Mauland (1894–1977), og ble gift med Olav Løkse (1910–1999).

Sigrid Steinnes var student ved Universitetet i Oslo da hun i 1941 ble kontakta av Sverre Steen, som ville ha henne med i motstandsarbeidet. Hun ble raskt bindeleddet mellom Hjemmefrontens Ledelse og Koordinasjonskomiteen, der hun tilhørte sekretariatet. Hun var også en av Jens Christian Hauges nærmeste medarbeidere. Å være tilknytta flere ledd på denne måten var en stor sikkerhetsrisiko, og dersom hun hadde blitt tatt ville store deler av mostandsledelsen av kommet i fare. Til tross for dette utførte hun flere farlige oppdrag, blant annet smugling av 150 000 kroner med tog til Notodden. Da ledelsen i Hjemmefronten i mai 1945 holdt pressekonferanse, fikk journalistene vite at det nok bare var Sigrid Steinnes som hadde hatt full oversikt over arbeidet rundt om i landet; alle andre kjente bare til det de måtte vite om.

Ekteparet Løkse bosatte seg i 1949 i Finnfjordbotn i Lenvik, der hun fikk jobb som bibliotekar. Olav Løkse var rektor ved Troms landsgymnas som lå i bygda.

I kåringa Norges 100 viktigste kvinner i 2013 plasserte juryen henne på 20. plass.

Litteratur