Skog på Eiker

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

SkogenEiker består i stor grad av barskog, hovedsaklig gran og furu, men også en god del lauvskog. Einer er ganske utbredt, mens barlind er sjelden. De vanligste lauvtrærne er bjørk, gråor og osp. Svartor er mindre vanlig. Dessuten forekommer alm, lind, ask, lønn, eik, hegg, rogn, mens asald og bøk er svært sjeldne. Moreller og epler vokser også vilt enkelte steder.[1]

De sentrale delene av bygda, langs Drammenselva og Eikeren, er omgitt av skog. Det er dermed flere stor, sammenhengende skogområder på Eiker:

Skogen har helt siden førhistorisk vært en viktig ressurs, blant annet som tømmer til bygninger og skip og til brensel. Skogen har vært utnyttet som beitemark og til jakt, fiske og sanking. Den har vært grunnlaget for trelasthandel og sagbruksdrift, og som setteved og råstoff for kull var den også en viktig ressurs for bergverksnæringen og annen industri. I moderne tid har den vært en del av grunnlaget for den lokale treforedlingsindustrien.

I lange perioder har skogene på Eiker vært overbeskattet, og helt siden 1600-tallet har det vært ulike former for restriksjoner på utnyttelsen av skogen.

Fram til 1700-tallet var skogene på Eiker sameie mellom flere gårder og gårdsbruk, slik at hvert bruk hadde bestemte rettigheter til å utnytte de ulike ressursene. Også husmenn som bodde på skogplasser kunne ha slike rettigheter, blant annet til brensel og gjerdefang. Det har vært mange tilfeller av tvister og rettssaker om grenser og rettigheter i skogene.

Referanser

  1. Johnsen (1914), s.21-22


Kilder




Eiker Leksikons logo.jpeg Skog på Eiker inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!