Sondre Furseth Dale (1994–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
" Sondre Furseth Dale 17 år " er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022)
Folk oppfordres til å ta på de inngraverte navnene, slik at de blir blankere og blankere med årene.
Foto: Skjermdump NRK (2022)
Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya: Sondre Furseth Dale, 17 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023)
22.juli-senterets bursdagsblomst til Sondre Furseth Dale. Facebookinnlegg 19. februar 2023.
Foto: Skjermdump 22. juli-senterets Facebookside (2023)

Sondre Furseth Dale født 19. februar 1994, døde 22. juli 2011 på Utøya i Hole kommune. Han var en av AUF-erne fra Haugesund i Rogaland som ble drept i terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011, utført av den høyreekstreme Anders Behring Breivik. Han var i vannkanten mellom Nakenodden og skrenten ned fra Kjærlighetsstien på Utøya.

Sondre Furseth Dale gikk på yrkesfaglinjen på Karmsund videregående skole og var en profilert ungdom i Haugesund. Han spilte gitar i tre rockeband og markerte seg som en dedikert ungdomspolitiker i AUF og som styremedlem i Haugesund Arbeiderparti. I tillegg var han engasjert i Natur og Ungdom, Filmklubben og i Backgammon-miljøet i byen. Dale hadde et stort nettverk gjennom musikkmiljøet og fra politikken. Han beskrives som en kunnskapsrik og engasjert gutt som gikk hundre prosent inn for alt han var interessert i.

Bisettelsen

Han ble bisatt fra Vår frelsers kirke fredag 5. august 2011 og stedt til hvile på Vår Frelsers Gravlund.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV) representerte regjeringen i gravferden og holdt tale. Hun sa blant annet:

Kjære alle, som i likhet med Sondre tror på fellesskapet, på gleden, på musikken, på den positive deltagelsen i samfunnet.

Sondre er død. Han var på Utøya for å delta i et politisk og sosialt fellesskap, for å gi av seg selv, sitt engasjement, sin musikk, sine tanker, for å lytte og lære, for å være enda mer nysgjerrig på kunnskap. Og så ble han et offer for en forskrudd manns holdninger og handlinger. Savnet og smerten kommer til å være der, men dere har hverandre.

Haugesunds ordfører Petter Steen jr. (H), leder i Haugesund Arbeiderparti Laila Thorsen og Espen Myklebust fra Haugaland AUF holdt taler under seremonien. Presten Tor Egil Eriksen forrettet.

AUF-vennen Espen Myklebust sa blant annet:

– Sondre var den snilleste, ærligste, koseligste personen jeg noen gang har møtt. Sondre var alltid smilende og positiv. Han var en mann som hadde mye å si. Han var en tankefull person som kunne bidra med synspunkt og løsninger. Han gjorde aldri noe halvveis. Sondre var en person som det var lett å bli glad i.

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

Sondre Furseth Dale til minne

17 år gamle Sondre Furseth Dale var en profilert ung mann i Haugesund. Han var sterkt engasjert i byens organisasjons- og musikkliv, og elev ved Karmsund Videregående skole. Vi fikk nyte godt av det store engasjementet hans i AUF og partiet fram til han ble revet vekk fra oss den mørke dagen 22. juli. I denne vonde tiden går våre tanker og dypeste medfølelse til Sondres familie og venner. Dere skal vite at vi står sammen med dere i sorgen.

Sondre hadde mye på hjertet, og han fikk uttrykt seg både gjennom musikk og politikk. Han var leder av Haugalandet AUF i et halvt år, og satt samtidig i Haugesund Arbeiderpartis styre. Han var opptatt av de svake i samfunnet, og hadde et stort engasjement for skole-, kultur- og integreringspolitikk. Han var svært interessert i rock og spilte gitar og bass i tre rockeband, blant annet The Pop Culture Elite. Sondre var opptatt av rocken som breddekultur og å skape gode vekstmuligheter for den store underskogen av rockeband i byen. Han arbeidet derfor for bedre øvingslokaler, muligheter til å lære av erfarne musikere, og hjelp til å få ny musikk ut til publikum. Dessuten engasjerte han seg for å gi ungdom under 18 år et kulturtilbud i Haugesund. Sondre hadde et stort nettverk i musikkmiljøet, gjennom AUF, Natur og Ungdom, og flere andre organisasjoner han var engasjert i. Derfor er vi er mange som i dag fortviler over tapet av Sondre og engasjementet hans.

Det er et tydelig uttrykk for samhold og støtte når 15 000 mennesker går i fakkeltog i Haugesund. Også i tiden som kommer må vi støtte hverandre og gi Sondres familie og venner den omsorg de trenger. Vi må stå opp for de verdiene Sondre representerte, og finne inspirasjon i den entusiasmen han var så kjent for.

Vi har opplevd en nasjonal tragedie. Den har rammet oss hardt. Hat er en nærliggende følelse. Ønske om hevn er en naturlig reaksjon. Men vi vil ikke hate og hevne. Vi vil stå sammen. I sorgen, i håpet og i troen på det ungdommene på Utøya kjempet for: Et bedre samfunn.

Takk Sondre, for alt du gav oss.

Vi lyser fred over Sondre Furseth Dales minne


Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna

Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet. [1]

Minnesteder

Etter terrorangrepene 22. juli 2011, ble det reist en rekke likearta minnesmerker i de fleste kommunene der ofrene kom fra. Haugesund kommunes 22. juli-minnesmerke er reist ved Haugesund rådhus og ble avduka 19. august 2012.

Der finnes også flere minnesmerker som skal hedre alle 22.juli-ofrene; Et midlertidig nasjonalt minnesmerke på Johan Nygaardsvolds plass i Oslo (avduka 2018), Jernrosene ved Oslo domkirke (avduka 2019), Lysningen ute på Utøya, samt det nasjonale minnestedetUtøyakaia.

Utøyas bursdagsmarkering

På bursdagen til hvert terroroffer, setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen". [2]

22. juli-senterets bursdagsmarkering

På bursdagen til hvert terroroffer, setter 22. juli-senterets ansatte en blomst i resepsjonen, tar bilde av det og legger ut en minnetekst på sin Facebookside. Minneteksten i 2023 lyder:

Glem ikke

I resepsjonen i 22. juli-senteret finner du 77 ganger i året en liten blomst. Én blomst for hver av de drepte i Regjeringskvartalet og på Utøya. Én blomst for hver bursdag som kommer og går - uten at noen av dem blir eldre. I dag skulle Henrik André og Sondre fylt år. Vi håper alle som besøker oss - skoleelever og andre - fortsetter å huske hva de menneskelige kostnadene av konspirasjonsteorier, vold og terror er. De er mange, de som savner noen hver eneste dag på grunn av 22. juli. Med tiden som går er det ekstra viktig å minne hverandre på. For alt som skulle vært. For alt de kunne blitt.[3]

Minnebok på Utøya

Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Boka består av kryssfinerplater som er satt opp på en stang og som kan blas i. Den kom på plass i Hegnhuset i 2022, men er ikke komplett ennå. Alle ofrene har fått sin plass i «boka», så når tekstene og bildene er klare, vil de settes opp på riktig plass. Alle har minimum med navn, fødselsdato, hvilken kommune de kom fra og alderen de var i den 22. juli 2011.

Dale sin minneboktekst lyder:

Sondre hadde planene klare for livet sitt. I full gang med ingeniørutdannelsen og så på turnusjobb, helst i Nordsjøen – slik at han kunne drive med sine interesse, musikk og politikk, i friperiodene. Sondre forsto solidaritetens verdier og budskap. Han brøt ut av de passives og likegyldiges rekker og engasjerte seg, reflektert og nysgjerrig og på tå hev. Inkluderende. Alltid en god og herlig kamerat å ha med seg. Han var et reflektert menneske, en tenkende musiker. Sondre var rock, som rock i noe livsbejaende, skarpt og humant. Aldri lat, aldri tilgjort, ikke tillært, men noe å leve for. Han levde de fineste verdiene musikk og kultur har å by på – det progressive, ikke det destruktive. Sistnevnte ble han offer for. Som AUF-er trodde han på respekt og debatt, som rocker satset han på inspirert larm. Det er ikke småtterier. Han ville være med på så mye…

Minnefond

Sondre F. Dales minnefond er en stiftelse som ble oppretta i Dales ånd i 2011, med formål om å gi økonomisk bistand til unge, uprofilerte kulturpersoner eller grupper med tilhørighet til Haugalandet, slik at de kan få realisere prosjekter som kan ha kulturpolitisk eller musikalsk tilsnitt. [4]

Referanser

  1. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  2. Vi minnes 22.juli-ofrene - året rundt. Besøkt 17.04.2023.
  3. 22. juli-senteret: Sondre Furseth Dales bursdagsblomst 2023.
  4. Sondre F. Dales minnefond i Enhetsregisteret. Besøkt 03.04.2023.

Kilder og litteratur

  • Johannessen, Terje Emil: – Takk for all støtte og all menneskelig varme! Karmsund, torsdag 4. august 2011, s. 8-9. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Slik minnes vi våre kjære. Familier, pårørende, venner og kolleger om ofrene fra 22. juli. VG, torsdag 22. juli 2021, s. 12-29. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Solvoll, Einar: Tragedien som samlet Norge : 22.07.2011: da terroren rammet Oslo og AUFs sommerleir på Utøya : dokumentar. Historie & kultur, 2011. Digital versjonNettbiblioteket.