St. Franciskus Xaverius kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
St. Franciskus Xaverius kirke
St. Franciskus Xaverius kirke.jpg
St. Franciskus Xaverius kirke
Foto: Jan-Erik Løken
Sted: Arendal
Byggeår: 1953
Endringer: 2009 (utvidelse)
Via til: St. Frans Xavier
Kirkesamfunn: Den katolske kirke
Bispedømme: Oslo katolske bispedømme
Sokn: St. Franciskus Xaverius menighet
Arkitekt: Hans Paasche Thorne, Ugland & Thorne (1954)
Kjell Jensen (2009)
Teknikk: Pusset mur
Sitteplasser: 110 (1953)
150 (2009)
Biskop Bernt Eidsvig i forbindelse med vigslingen av St. Franciskus Xaverius kirke i januar 2010
Foto: Jan-Erik Løken

St. Franciskus Xaverius kirke i Arendal har adresse Kirkebakken 19 og er en kirke for den katolske menigheten St. Franciskus Xaverius menighet i Agder og deler av Telemark. Menigheten omfatter kommuner i det østlige Aust-Agder: Risør, Grimstad, Arendal, Gjerstad, Vegårshei, Tvedestrand, Froland og Åmli, og i Telemark: Fyresdal og Nissedal, tilsammen et areal på 5 623 km².

Menighetens første kirke etter at den ble opprettet i 1911 var en trekirke på Tyholmen som ble bygget etter ordre fra biskop Johannes Olav Fallize. Allerede i 1914 var kirken og skolen menigheten drev for liten, men planene om ny kirke ble skrinlagt grunnet første verdenskrig. I 1935 fikk menigheten valget om ny kirke eller ny skole, valgte da ny skole. I 1947 fikk menigheten avslag på tillatelse om å bygge ny kirke, da andre bygg ble prioritert under gjenreisningen etter andre verdenskrig. Flere søknader ble så avslått om ombygging før en søknad endelig ble godkjent 3. juni 1952, men søknaden ble omhandlet som nybygg da ombyggingen var såpass omfattende.

En ny og større murkirke bygget i 1953 på samme sted som den første kirken tidligere sto, og denne ble vigslet 24. januar 1954. Arkitekt var Ugland & Thorne. Kirken ble utvidet fra 110 sitteplasser til 150 i 2009 med nytt tilbygg til 5 millioner kroner. Nybygget ble tegnet av arkitket Kjell Jensen ved Arkitektkontoret Kjell Jensen AS. Det ble i samme omgang blant annet laget handikappheis, nye kontorer i etasjen under kirkerommet, lagt varmekabler i trappen ute, samt utbedret fundamenteringen, da kirken sto på en sprekk i fjellet. Innvielsen på nybygget ble holdt 3. januar 2010, da kirken ble vigslet av biskop Bernt Eidsvig.

Kirken er viet til den hellige Frans Xavier som var en katolsk misjonær i Sør- og Øst-Asia, og en av grunnleggerne av Jesuittordenen. Kirken hadde i mellomkrigstiden og siden 2008 sogneprest tilknyttet Fransiskanerordenen, noe som har ført til en misforståelse om at Frans Xavier hadde tilknytning til denne.

Kilder