Stadsfysikus

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Andreas M. S. Diesen var stadsfysikus i Oslo mellom 1930 og 1951. Tittelen er benyttet på gravminnet hans på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Stadsfysikus (tidligere betegnelser stadsphysicus/stadsfysicus) var, sammen med amtslege utenfor byene, de statlige embetslegene på forvaltningsnivået over kommunene. De statlige embetslegene hadde det statlige tilsynet med byens/distrikets samlede helsetjeneste.

Betegnelsen ble faset ut etter omorganisering av tilsynstjenesten om følge av lov om kommunehelsetjenesten fra 1984, som medførte at dette ble kommunale funksjoner og ble etterfulgt av fylkesleger.

Stadsfysikatet i Oslo/Christiania ble opprettet allerede i 1626. I nyere tid var stadsfysikusen i Oslo og leder for den kommunale etaten som administrerte helsetjenesten utenfor institusjon i byen. Ved sammenslutningen av Oslo og Aker i 1948 ble den tidligere distriktslegestillingen i Aker omgjort til et stadsfysikus II-embete i Oslo. Stadsfysikus var ordfører i det folkevalgte helserådet (Sunnhetskommisjon).

Oslo Stadsfysikat ble opphevet i 1988 og omgjort til fylkeslegen i Oslo.

Kilder