Strand restaurant (Bærum)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Strand restaurant i Bærum kommune.
Foto: Stig Rune Pedersen (2016)

Strand restaurant, Strandalléen 48 i Bærum kommune, ved Holtekilen, ble åpnet i 1924 i familien Homans sommervilla på Strandbakken, en tidligere husmannsplass under Store Stabekk gård.

Høyesterettsadvokat Henrik Homan (1824–1900) hadde kjøpt eiendommen i 1886 og bygd en villa der. Denne ble tidlig på 1920-tallet ombygd av hans sønnesønn, og eiendommen ble leid ut til ingeniør Martin Olsen Schøyen, innehaveren av Schøyens Bilcentraler.

Under forbudstiden i 1922 ble det avslørt at badehuset på eiendommen ble brukt som lager for smuglersprit, og året etter kjøpte Bærum kommune villaen og en parsell rundt den gamle husmannsplassen, til sammen ca. 56 dekar. Her ble Strandparken anlagt, med friluftsteater som kunne brukes til forestillinger av ulike slag, og det ble bygd badehus og innrettet småbåthavn langs stranden. Kommunen kjøpte eiendommen for inntekter av driften av Stabekk kino. Etter kommunen overtok ble det gjennomført store ombygginger av huset, hvor hovedbygningen ble på- og ombygd og fikk en stor terrasse med utsikt mot sjøen. Arkitekt var Ivar Næss som på dette tidspunktet også var medlem av herredsstyret.

Den verneverdige toetasjes bygningen rommer i dag restaurant og selskapslokaler, og kan betjene opp til 300 gjester.

Galleri


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Strand restaurant (Bærum) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.8997368° N 10.5950721° Ø