Straumnes (Fiskefartøy 1908)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Straumnes
Straumnes Gratangen.jpg
Registeringsnummer LAFG
Egennavn: Straumnes
Båttype Fiskefartøy
Lengde 56 fot
Byggeår 1908
Båtbygger: Johan Drage, Rognan, Saltdalen
Framdriftsmidler: Motor
Motortype Volvo penta 210 hk
Kommune Gratangen kommune
Lagstilhørighet: Gratangen kystlag

Straumnes ble bygd som skøyte, uten motor installert ved levering. Lengden var 50 fot. Den ble bygd for ukjent eier, men tilhørte Lenvik, Troms. I 1924 finner vi den registrert som T-17-LK under navnet Agnes I. I 1934 ble båten solgt til Sørreisa. Nytt registreringsnummer ble T-17-SA. Agnes l ble forlenget i 1950, og i 1952 omdøpt til Lyshei av ny eier i Sørreisa. I 1975 ble båten solgt til Skjervøy og omdøpt til Straumnes, med reg. nr. T-11-S. Etter 1981 hadde Straumnes flere eiere før den i 1991 ble kjøpt av Gratangen Båtsamling. I 2003 ble båten solgt videre til Gratangen kystlag for ei krone. Båten er erklært verneverdig av Riksantikvaren, og den er medlem av Norsk forening for fartøyvern.

Fram til 1929 drev Agnes / for det meste linefiske i Finnmark. Det ble nå foretatt en mindre ombygging; man beholdt skroget, men laget et noe større overbygg. I 1932 satte man inn større motor, - en Brunvold på 42 HK. Det viktigste ble nå garnfiske i Lofoten og linefiske ved Bjørnøya. Utenfor Bjørnøya hadde Agnes I alltid seilene på plass; storseil, fokk og mesan.

I 1935 fikk man kvalkanon ombord. og båten deltok årlig i småkvalfangsten. Denne fangsten førte Agnes I opp i store problemer under 2. verdenskrig. I følge tysk lovgivning var det ikke tillatt å gå mer enn 400 sjømil av land. I 1942 hadde mannskapet likevel gått til Bjørnøya og ble under kvalfangst der observert av et tysk fly. Agnes i lå i havn på Svalbard da allierte soldater senere på sommeren gjorde landgang der. De militære gav ordre om at båten skulle gå til Island, Ved ankomst dit ble Agnes I innlemmet i Nortraship. Oppdragene gikk ut på transport av forsyninger til større skip i konvoifart. Høsten 1945 kom båten tilbake til Norge, og gikk inn i fiske og småkvalfangst igjen. Årlig driftet Agnes I med steinbitline på bankene rundt Tromsø-flaket og gikk på storsildtiske utenfor Vestlandet.

I 1950 ble båten ombygd fra skøyte til krysser. Baugen ble forandret fra rund til utfallende og båten ble forlenget med 4 fot. Det ble også satt inn en ny 56 HK Brunvold. Ved salg i 1952 ble navnet endret til Lyshei.

Fra 1975 het båten Straumnes og i 1977 satte man inn en Volvo Penta, fjernet kahytten bak og bygde nytt rorhus i aluminium. Også romkarmer og -luke ble skiftet og erstattet med aluminium. Ved seinere moderniseringer ble det bl.a. montert slingrekjøler, man fikk dusj og toalett og fornyet instrumentene ombord. I 1984 ble Straumnes utrustet for reketråling.

  • Byggeår: 1908
  • Byggested: Rognan, Saltdalen
  • Bygd av: Johan Drage
  • Lengde:56 fot
  • Materialer i skrog: Furu
  • Motor: 210 HK Volvo Penta
  • Mannskap:3
  • Har plass til 12 dagstur-passasjerer

Straumnes unngikk kondemnering og fikk vernestatus i 1991.