Sundmoen (Øvre Eiker)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Sundmoen er navn på et område i nærheten av Haug kirke i Øvre Eiker kommune. Området ligger på et høydedrag sør for Hokksund sentrum og strekker seg fra kirken vestover til jernbanelinjen (Kongsbergbanen). Deler av området er i dag kirkegård, samt jordbruksområder som dyrkes under Haug prestegård. Eikertun alders- og sykehjem ligger også i Sundmoen, og etter andre verdenskrig har deler av området blitt utbygd som boligområder. De seinere år har et tidligere ubebygd område blitt utviklet som Sundmoen Næringspark.


Navnet

Navnet har utvilsomt sammenheng med det viktige sundstedet ved Drammenselva som ligger bare et 4-500 meter mot nord. Ferdselsveiene på sør- og vestsiden av sundstedet gikk gjennom Sundmoen. Endelsen «-moen» er et vanlig navn på en tørr og sandet slette, men det kan også ha sammenheng med at området har vært brukt som militær ekserserplass.[1]

I nord danner en bratt skråning en naturlig avgrensning mot Hokksund sentrum (tradisjonelt kalt Sundbakken) og Frognes, mens jernbanen danner et skille i vest mot Kantum og Bråtabakken. Avgresningen mot Milestein og Langebru er mindre tydelig.

Historie

Sundmoen har vært et viktig område i Øvre Eiker fra eldre jernalder og fram til vår tid. Det har vært et religiøst samlingssted, men også et knutepunkt for samferdsel. I moderne tid har deler av Sundmoen blitt utbygd som bolig- og næringsområder.

Jernalderboplass

Her, på Haug prestegårds jord i Sundmoen, lå en av de største bosetningene på Eiker i jernalderen.
Foto: Bent Ek

Arkeologiske utgravninger som ble gjennomført i 2008/2009 avslørte at det har vært en omfattende bosetning gjennom det meste av jernalderen på jordet mellom Haug kirke og Eikertun. Det ble oppdaget spor etter mer enn ti langhus, samt en flere gravhauger, kokegroper og gamle veifar, samt gjenstander som gjør det mulig å fastslå at det har vært en bosetning her fra før-romersk jernalder og fram til vikingtida. Sporene etter Haug jernalderboplass strekker seg også inn i skogområdet i vest og kirkegården i nord, som ikke er undersøkt, slik at omfanget kan være betydelig større enn det som er avdekket hittil. Mye tyder på at dette har vært et viktig sentrum i jernalderen, muligens med et religiøst samlingssted der Haug kirke seinere ble bygd.[2]



Kirkested, samferdselsknutepunkt, leirplass og ekserserplass

Fra middelalderen og framover til i dag har Sundoen vært et religiøst sentrum, med kirken og prestegården. Samtidig var det et knutepunkt for samferdsel. På 1620-tallet ble Kongeveien Drammen-Kongsberg anlagt gjennom Sundmoen, og i Sundmoenkrysset tok det av veier norøstover mot Skotselv og vestover forbi Haug kirke og videre langs sørsiden av Drammenselva. Det har derfor alltid vært mye ferdsel gjennom området, og en del av Sundmoen har trolig gjennom flere hundre år vært en viktig leirplass for romanifolk (tatere). Helt fram til 1950-tallet forekom det at reisende folk overnattet her. På 1700-tallet var dessuten en del av Sundmoen ekserserplass for det «Ekerske kompani».[3]

Utbygging på 1900-tallet

Eikertun alders- og sykehjem i Sundmoen på 1960-tallet. Skogområdet bak aldershjemmet er seinere utbygd, dels gjennom utvidelser av Eikertun og dels gjennom etableringen av Sundmoen Næringspark. I bakgrunnen til høyre ses deler av boligområdet som ble utbygd på 1940- og 50-tallet.
Foto: Widerøe Flyfoto

Med unntak av kirken og prestegården var noen får husmannsplasser langs Kongeveien den eneste bebyggelsen i Sundmoen fram til begynnelsen av 1900-tallet. I 1921 ble imidlertid Sundmoen transformatorstasjon etablert av Buskerud Elektrisitetsforsyning. Dette var en viktig milepæl i den regionale elektrisitetsutbyggingen. Noen år seinere ble det - etter langvarig debatt - bestemt at det nye kommunale aldershjemmet skulle bygges her og «Eikertun» sto ferdig i 1938. Det har siden blitt utvidet flere ganger.

Under andre verdenskrig ble et skogsområde lenger mot nordvest ryddet av russiske krigsfanger, og dette var ett av flere områder i utkanten av Hokksund sentrum som på 1940- og 50-tallet ble utbygd som boligområde. I de første reguleringsplanene som ble laget rett etter krigen var det også planer om at resten av Sundmoen skulle tas i bruk som «folkepark», men dette ble aldri gjennomført.[4] I 1954 etablerte imidlertid Hokksund Husmorforening kommunens første barnehage i utkanten av dette boligområdet.[5] Den er seinere nedlagt, og på 1990-tallet ble også denne delen av Sundmoen utbygd med boliger.

I 1972 samlet Øvre Eiker kommune det meste av sin virksomhet knyttet til teknisk infrastruktur i en «Teknisk sentral» som ble bygd på Sundmoen. Mellom dette området og Eikertun lå det er skogsområde som lenge var ubebygd. På 1990-tallet ble dette området regulert til næringsvirksomhet, og i løpet av de siste tiårene har en rekke forretninger og andre bedrifter etabloert seg i Sundmoen Næringspark.

Referanser

  1. Wikipedia-artikkel: Moen
  2. Ek s.72ff
  3. Rasch-Engh s.5
  4. Skeie s.186, 189
  5. Skeie s.170



Kilder


Eiker Leksikons logo.jpeg Sundmoen (Øvre Eiker) inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!