Sverre Kjeldstadli

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Sverre Kjeldstadli er gravlagt på Ullern kirkegård i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen

Sverre Arnljot Breste Kjeldstadli (født 14. februar 1916Rjukan, død 28. mars 1961 i Milano) var historiker. Han er særlig kjent for sine bidrag til norsk okkupasjonshistorie, og han skrev også lokalhistorie fra Rjukan.

Han var sønn av fagforeningsmannen Lars Kjeldstadli (1870–1934) og Beate Kjeldstadli f. Lotsberg (1880–1965), og det andre av deres to barn. Han ble den 23. juni 1943 gift med Ellen Helvig Grini (1918–2001).[1] Historikeren Knut Kjeldstadli (f. 1948) er ett av deres barn.

Som ung mann fulgte han faren inn i arbeiderbevegelsen, og i Rjukan Arbeiderblad nevnes han stadig som foredragsholder i 1930-åra, med titler som «Alkoholen» og «Imperialismen». Senere var han ofte foredragsholder og kåsør i radio. I 1935 tok han examen artium.

Under andre verdenskrig var han kurer for Milorg. Han klarte også å fullføre en hovedoppgave i historie i 1942. Den ble utgitt som bok året etter, med tittelen Rjukan. Et moderne eventyr og industri og bondesamfunn. I 1943 fikk han diagnostisert en nyresykdom som krevde medisinering, og som trolig ville føre til at han ikke ble særlig gammel.

Da krigen var over ble han først lektor på Rjukan, men familien flytta kort tid senere til Oslo. Det ble også et opphold ved det skandinaviske universitetet i Wisconsin. Han fikk så et forskningsstipend og kunne gå i gang med en doktoravhandling. Den militære motstanden under krigen ble tema for dette arbeidet, og i 1959 disputerte han på avhandlinga Hjemmestyrkene. Hovedtrekk av den militære motstanden under okkupasjonen. Da han var ferdig med dette gikk han tilbake til en lektorstilling i Oslo.

I påsken 1961 var han på en historikerkongress om motstandsbevegelsene i Milano, da han døde brått som følge av nyresykdommen han led av og ble funnet på sitt hotellrom.

Sverre Kjelstadli er gravlagt i familiegrav på Ullern kirkegård i Oslo.

Referanser

  1. Notis om bryllup i Varden 1943-06-19. Digital versjonNettbiblioteket.

Litteratur og kilder