Tamta Lipartelliani (1988–2011)
Tamta Lipartelliani født 7. januar 1988 i Georgia, døde 22. juli 2011 på Utøya i Hole kommune. Hun var gjest fra Kutaisi i Georgia og ble drept i terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011, utført av den høyreekstreme Anders Behring Breivik. Hun var i vannkanten på sydspissen av Utøya og var en av de siste som ble drept.
Tamta Lipartelliani var sekretær i den internasjonale komiteen i Young Socialists of Georgia. På Utøya var hun sammen med ei venninne fra partiet for å dele sine visjoner med den norske ungdommen. Partivenninna, Natia Chkhetiani, overlevde.
Bisettelsen
Lipartelliani ble bisatt i sin hjemby Kutaisi i Georgia 6. august 2011 (Kutaisi ligger 220 kilometer vest for hovedstaden Tbilisi). Flere hundre møtte fram i den georgisk-ortodokse begravelsesseremonien. Der møtte også president Mikhail Saakasjvili som talte varmt om henne. Han sa bl.a.
– Tamta var en ung og engasjert person. Hun var en del av Georgias framtid, men ble revet bort.[1] | ||
Han skal også ha sagt:
"Tamta was among the best of the Georgian young people. That is why we have not only lost one citizen of Kutaisi, of Georgia. We are burying today the future and the hope of Georgia".[2] | ||
Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet
Tamta Lipartelliani til minne
Det er med stor sorg vi erkjenner at Tamta Lipartelliani var en av dem vi så brutalt mistet på Utøya. Hun ble 23 år gammel. Vår dypeste medfølelse går til Tamtas nære familie og venner. Våre tanker går også til det georgiske folket, som har mistet en av sine mest talentfulle, unge politikere. Vi står sammen med dere i sorgen, og vi vil aldri glemme Tamta.
Tamta var fra Georgia, men hun var like fullt en av oss. Derfor var det så gledelig å ønske henne velkommen til Norge og til Utøya. Hun var mer enn en gjest, hun var en del av AUF og Arbeiderpartiet, og av den norske storfamilien.
Den globale verden gir oss mange muligheter - til å utforske, til å lære av hverandre, til å samarbeide. Tamta kom til Norge for å gjøre alt dette. Møtene mellom mennesker fra ulike steder, med ulik bakgrunn, gjør verden bedre og varmere. De fostrer raushet, åpenhet og toleranse, og vi oppdager ofte at vi har så mye mer til felles enn det som skiller oss. Tamta reiste til oss, og ga oss nettopp denne følelsen. Tamta var et menneske som spredte glede og liv. Hun var en god venn, en som stilte opp. Tamta tok ansvar for fremtiden ved å engasjere seg politisk, ved å aktivt jobbe for det hun trodde på. Verdiene som lå til grunn for hennes politiske standpunkt og valg var de samme som våre: Demokrati, solidaritet, rettferdighet, frihet og fred. Etter norgesbesøket skulle Tamta til Berlin for å delta på en fredskonferanse hun selv hadde tatt initiativ til. Hun var en fremtidig leder, dyktig og kunnskapsrik. Hun drømte om en bedre verden. Hun ville gjøre en forskjell. Hun rakk allerede å prege samfunnet, å bidra til det bedre. Vi skulle ønske hun hadde fått tid til å gjøre enda mer.
Tragedien på Utøya vil alltid prege oss og smerte oss, men den skal aldri få stilne oss. Vi skal hedre Tamtas minne ved å fortsette å kjempe for det hun trodde på og for den verdenen hun ønsket seg. Vi skal samarbeide på tvers av landegrenser, for felles verdier, for Tamta Lipartelliani.
Vi lyser fred over Tamta Lipartellianis minne.
Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna
Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen
På vegne av AUF og Arbeiderpartiet. [3]
Minnesteder
Minnesmerke i Kutaisi
Minnesmerket over Tamta Lipartelliani er reist i Kutaisi by i Georgia. Det ble avduka søndag 22. juli 2012 av guvernøren i Imereti-regionen, Lasha Makatsaria, borgermesteren i Kutaisi, Giorgi Tevdoradze og Norges ambassadør til Georgia. Ideen om å lage et minnesmerke over henne kom fra de lokale myndighetene. Kunstneren er den lokale innbyggeren Tariel Kurashvili.[4]
Andre minnesmerker
Der finnes også flere minnesmerker som skal hedre alle 22.juli-ofrene: Et midlertidig nasjonalt minnesmerke på Johan Nygaardsvolds plass i Oslo (avduka 2018), Jernrosene ved Oslo domkirke (avduka 2019), Lysningen ute på Utøya, samt det nasjonale minnestedet på Utøyakaia
Minnebok på Utøya
Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Boka består av kryssfinerplater som er satt opp på en stang og som kan blas i. Den kom på plass i Hegnhuset i 2022, men er ikke komplett ennå. Alle ofrene har fått sin plass i «boka», så når tekstene og bildene er klare, vil de settes opp på riktig plass. Alle har minimum med navn, fødselsdato, hvilken kommune de kom fra og alderen de var i den 22. juli 2011.
Lipartelliani sin minneboktekst lyder:
Tamta Liparteliani ble 23 år gammel.
Hun kom fra byen Kutaisi i Georgia, hun etterlater seg sine foreldre Liya og Avto Lipertaliani. Hun var på Utøya sammen med sin nære venninne, Natia. De var gjester hos AUF og representerte Georgia Young Socialists.
for andre. Hun hadde en grunnleggende tro på menneskenes godhet og tro på at andre ikke ville gjøre henne vondt. Tamte hadde alltid som mål å være god mot andre, og hun forventet lite tilbake. Hun viste respekt for sin neste og sannferdig i sin væremåte.
vær aldri sjalu. Hat og sjalusi forgifter hjertet. Vær god mot mennesker og hjelp dem som trenger det. Gi av deg selv uten å forvente noe tilbake.»
Universitetet med svært gode karakterer på sin mastergrad. Hun ønsket å gjennomføre en PHD ved et universitet i Europa, og hun hadde gode muligheter for å fullføre dette. Hun ville ha gjort mye for sin familie, for sitt land og for sine venner. Nå er hennes drømmer begravet i jorden. Tamta vil bli dypt savnet. | ||
Referanser
- ↑ Stang, Leif m.fl.: Sorg i Georgia og Irak. Dagbladet 07.08.2011, s. 11. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ President attends funeral of Georgian victim of Norway massacre. Billedserie fra begravelsen 6. august 2011, der president Mikhail Saakasjvili deltok. Besøkt 28.07.2021.
- ↑ Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
- ↑ The memorial of Tamta Liparteliani opened in Kutaisi. messenger.com.ge, 23.07.2012. Besøkt 28.07.2021.
Kilder og litteratur
- 22.juli-ofrene. Aftenposten (morgen) 08.03.2012, s. 8-9. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Google Maps-kart over 22.juli-minnesmerker i Norge og utlandet. Oversikten utarbeida av Eva og Gunnar Rogneflåten 2021.
- Oslo tingretts dom av 24. august 2012 (NB! Ofrene er anonymisert, men dommen inneholder svært sterke beskrivelser av skader)
- Oversikt over dødsofrene. nrk.no, juli 2011. Besøkt 30.06.2021.
- NOU 2012: 14 Rapport fra 22. juli-kommisjonen
- President attends funeral of Georgian victim of Norway massacre. Billedserie fra begravelsen 6. august 2011, der president Mikhail Saakasjvili deltok. Besøkt 28.07.2021.
- Stang, Leif m.fl.: Sorg i Georgia og Irak. Dagbladet 07.08.2011, s. 11. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Stormark, Kjetil: Da terroren rammet Norge, Kagge Forlag, Oslo 2011. Digital versjon på Nettbiblioteket
- The memorial of Tamta Liparteliani opened in Kutaisi. Messanger.com.ge, 23.07.2012. Besøkt 28.07.2021.