Thora Damelin

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Thora Damelin, fra Våre falne.
Snublesteinene ved familiens hjem i Schønings gate 14B.
Foto: Chris Nyborg (2018).

Thora Damelin (født 10. april 1894 i Skod i Litauen, død 18. juni 1943 i Sverige) var husmor i Oslo. Hennes mann og sønn ble drept i Auschwitz, og Thora Damelin brøt sammen og døde kort tid etter at hun fikk vite dette.

Hun var datter av Bernhard Mollet (1856–1919) og Cesilie Mollet (f. 1861).

Hun kom til Norge i 1901, og i 1917 ble hun gift i Oslo med Israel Damelin (1888–1942). De fikk tre barn:

Da hun fylte ut spørreskjema for jøder i Norge våren 1942 bodde familien i Schønings gate 14. Hun var medlem av Det mosaiske trossamfund i Oslo, og ellers ikke av noen organisasjoner. Av utdanning hadde hun folkeeskole.

Israel og Benno Damelin ble arrestert høsten 1942, mens Thora og døtrene kom seg til Sverige. Sønnen og mannen hennes ble sendt med D/S «Donau»; Israel ble drept ved ankomsten til Auschwitz, mens Benno omkom der i mars 1943. Flukten til Sverige var svært dramatisk. De lå lenge i dekning på ei hytte, og den som skulle komme med mat til dem fikk blindtarmsbetennelse. Dermed ble de sittende uten mat, og Thora Damelin ble syk. Ei av døtrene forsøkte å få mat på en gård i nærheten, men døra ble slengt igjen – heldigvis var gårdsfolket i hvert fall ikke angivere. Etter en tid dukka noen av hjelperne opp med mat. Først i januar 1943 kunne de krysse grensa til Sverige. Thora Damelin var da så svak at døtrene måtte slepe henne mellom seg.[1]

Da verket Våre falne kom ut var Benno og Israel med i bind 1, på rett alfabetisk plass. I bind 4, som kom ut først i 1951, er det en oppsamlingsbolk der det blant annet er med mange som døde av skader de ble påført under krigen, og dødsfall som ikke hadde blitt registrert i første omgang. Thora Damelin kom da med, ettersom hennes død kom som en direkte følge av drapene på mannen og sønnen. På snublesteinen som ble lagt ned til minne om henne ved Schønings gate 14B i juni 2018 er formuleringa «endte sitt liv» brukt.

Referanser

  1. Fortalt av et barnebarn av Thora og Israel Damelin, datter av Paula og Herman Sachnowitz, i minnetale ved nedsetting av snublesteinene i Schønings gate 4. juni 2018. Notert av Chris Nyborg.

Litteratur og kilder