Thora Hansson

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Foto av skuespiller Thora Hansson ca. 1890.
Foto: L. Abel/Oslo Museum.

Thora Elisabeth Hansson (født Neelsen 2. desember 1848 i Christiania, død 11. september 1917 i Stavanger) var skuespiller, sceneinstruktør og teatersjef. Etter å ha arbeidet som skuespiller, instruktør og teaterpedagog i hovedstaden i en årrekke, var hun teatersjef Trondheim, deretter i Stavanger.

Familie

Thora Hansson var datter av byggmester og arkitekt Jørgen Friederich Neelsen (1808-1862) og Julie Hedvig Rustad (1821-1878), og ble gift i 1880 med skuespiller Olaf Mørch Hansson (1856-1912). Ekteskapet ble oppløst i 1896.

Liv og virke

Thora Hansson, da Neelsen, debuterte på Christiania Theater i 1871, hvor hun var ansatt til det opphørte i 1899. Hun ble ikke med over til Nationaltheatret, slik mange av de andre skuespillerne, på grunn av at hennes fraskilte mann var ansatt der.

I stedet startet hun for seg selv. I juni 1901 leide hun Tivoli Teater og oppførte Ibsens Et dukkehjem, med seg selv som Nora, og fram til 1910 arbeidet hun ellers som teaterpedagog.

I 1911 ble Thora Hansson ansatt som teatersjef ved nyåpnede Trondhjems Nationale Scene, hvor hun ble til 1913. Da teatret Stavanger faste scene åpnet i desember 1914 ble Hansson engasjert som sjef der, en stilling hun hadde til sin død.

Ved folketellingen for Kristiania for 1885 er Thora Hansson, mannen Olaf og sønnene Thoralf og Gunnar oppført på adressen Akersgata 49. Ved folketellingen for Kristiania for 1910, året før hun flyttet til Trondheim, er Thora Hansson, da fraskilt, og de to sønnene oppført på adressen Uranienborgveien 9.

Ettermæle

Thora Hansson er gravlagt på Vår Frelsers gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

I en nekrolog i Aftenposten 12. september 1917 ble Thora Hansson beskrevet slik (utdrag):

Fru Hansson debuterede paa Kristiania theater i 1871 som Regisse i “Sven Dyrings Hus”. Hun kom senere til at spille en række roller, væsentlig i det moderne samfunnsdrama. Forresten har hendes repertoire spændt over en mængde roller. Nu ved hendes død er det især to, som bør nævnes – Abigael i “Ambrosius” og Selma i “De unges forbund”. … I 1911 blev hun chef for det nystartede Trondhjems theater, og her begynner et afsnit i hendes livsvirke, som vil gaa ind som et viktig kapitel i Norsk theaterhistorie. … Stavanger fulgte Trondhjems eksempel, og ogsaa her blev fru Hansson chef, efter at have været knyttet til Trondhjem i to sæsoner. Baade i Trondhjem og Stavanger var vanskelighederne mange at overvinde. Naar fru Hansson overvandt dem, skyldes det, at hun ved siden af at være kunstnerinde ogsaa eiede betydelig evne til at organisere.

Thora Hansson er gravlagt på Vår Frelsers gravlund i Oslo. Tittelen Teaterchef er benyttet på gravminnet.

Kilder og referanser