Trysil kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Hei på deg! Denne siden heter Trysil kirke

Trysil kirke
Trysil kirke 12.JPG
Trysil kirke sett fra sørøst.
Foto: Chris Nyborg (2014).
Sted: Innbygda
Byggeår: 1861
Endringer: Restaurert 1950.
Kirkegård: Trysil kirkegård
Kirkesamfunn: Den norske kirke
Bispedømme: Hamar
Prosti: Sør-Østerdal
Prestegjeld: Trysil
Fellesråd: Trysil
Sokn: Trysil
Arkitekt: Christian Heinrich Grosch
Teknikk: Tømra
Materiale: Tre
Tårn: Over våpenhus i vest
Altertavle: «Jesu oppstandelse» av Johannes Grennes, 1897
Sitteplasser: 560

Trysil kirke står i Innbygda i Trysil kommune, og var tidligere hovedkirke for Trysil prestegjeld. Den er fortsatt soknekirke for Trysil sokn. Kirken ble vigsla i 1861. Den er ei langkirke i tømmer, oppført etter tegninger av Christian Heinrich Grosch. Rundt kirken er det kirkegård.

Historie

En kjenner til to eldre kirker på stedet. Den eldste, som vi kan kalle Trysil middelalderkirke, er nevnt i 1403. To helgenbilder, et av Jomfru Maria og et av Olav den hellige, overlevde reformasjonstida og ble hengende ved siden av prekestolen. De gikk senere tapt. Et bilde av nattverdsmåltidet er bevart, og henger i koret i dagens kirke. Prekestolen skal ha blitt ødelagt i en brann. Denne kirken var eid av menigheten, så ved kirkesalget i 1720-åra ble den ikke solgt til private. Vi vet lite om kirkebygningen, bortsett fra at den er omtalt som en liten trekirke med tårn. Om den var ei stavkirke eller om det var et laftebygg er ikke kjent.

Den neste kirken, Hellig Trefoldighetskirke, ble vigsla i 1752. En del av utstyret fra denne finnes i dagens kirke, blant annet to lysestaker fra 1700-tallet, en messehakel, kalk og disk og innsamlingsbøssa. Rundt midten av 1800-tallet hadde den blitt for liten for bygda, og det ble i 1854 bestemt å rive den. Det var en del diskusjoner fram og tilbake om hvordan nykirka skulle se ut, men man endte med Grosch' tegninger.

I 1877 ble sinktaket fra 1861 bytta ut ettersom det var for dårlig. Man la i stedet stikker kokt i vitriol på selve taket, mens tårnet fikk beholde sinken. I 1864 begynte man å undersøke hva det ville koste å sette inn ovner, og etter en privat innsamling og litt tilskudd fra herredskassa kom vedovner på plass i 1873. De står fortsatt i kirken, men oppvarming skjer nå med elektrisitet.

Altertavla er malt av Johannes Grennes i 1897, og er en kopi av Tidemands «Jesu oppstandelse». Grennes, som ble født i Drammen, var mer kjent i Tyskland og Danmark, og dette er en av de få av hans verker som er i Norge.

Kirken ble restaurert i 1950, og mottok i den anledning en rekke gaver fra personer og foreninger.

Kirkens orgel ble foreslått innkjøpt i 1896, og i 1898 hadde man nok penger i herredskassa til å bevilge 3000 kroner. Det ble bygd i Tyskland, og har elleve stemmer.

Galleri

Kirkegården

Kilder


Koordinater: 61.3169316° N 12.2595075° Ø