Ulefoss

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Motiv fra Ulefoss.
Foto: Axel Lindahl (1880-åra).

Ulefoss er et tettsted og administrasjonssenteret i Nome kommune. Ulefoss på sørvestsida av Norsjø, og har 2291 innbyggere (2019).

Navnet kommer fra Ulefossen, hvor Eidselva renner ut i Norsjø. Opprinnelsen til dette navnet er usikker. I middelalderen ble navnet skrevet Wolufos. Tettstedet ligger på begge sider av fossen. Her ligger Ulefoss sluser fra 1891 som er et sluseanlegg med tre kammere tilhørende Telemarkskanalen som bringer båtene forbi den 11 meter høye Ulefossen. Dette er det første sluseanlegget i Bandak-Norsjøkanalen.

Lokalavisen Kanalen for Nome, etablert i 2001 blir gitt ut på Ulefoss.

Ulefoss er et av landets eldste industristeder med sagbruk fra 1500-tallet og gruvedrift fra 1600-tallet. Industrivirksomheten er knyttet til to storgårder med tilhørende næringsvirksomhet, Holden hovedgård sør for elven tilhørende familien Cappelen og Ulefos hovedgård nord for elven og er et fremstående arkitektonisk verk i empirestil. Eiendommen har fra 1782 vært eid av en gren av familien Aall etter at Nicolai Benjamin Aall (1739–1798) dette året løste ut Bernt Anker og Peder Anker.

Begge storgårdene har egne kraftverk i Eidselva og store skogeiendommer og Ulefos Jernværk ble grunnlagt 8. august 1657 og er Norges eldste industribedrift og er fortsatt i drift.

I tillegg til Aalls og Cappelens virksomheter har Ulefoss noen mindre bedrifter.

Holla kirkeruin fra middelalderen ligger i nærheten.

Sør for Ulefoss ligger Fensfeltet med mange sjeldne mineraler med blant annet nedlagte Søve gruver som var i drift fram til 1963 med en arbeidsstokk på 110 gruvearbeidere og 15 funksjonærer.

Se også

Personer med tilknytning til Ulefoss

Kilder


Koordinater: 59.2822° N 9.2632° Ø