Ulefoss sluser

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Slusene i en tidlig fase.
Foto: Knud Knudsen/Nasjonalbiblioteket (1891-1900).
Gjennom Ulefoss sluser

Ulefoss sluser er det første sluseanlegget i Bandak-Norsjøkanalen som er en del av Telemarkskanalen.

Sluseanlegget ligger i Eidselva rett etter innseilingen fra Norsjø ved tettstedet Ulefoss i Nome kommune. Det har tre slusekammer med en samlet løftehøyde på 10,7 meter forbi Ulefossen.

Anlegget ble åpnet i 1891 og står fremdeles som da det ble bygget. Slusekammeret er utført i hogd naturstein, og sluseportene er i tre og åpnes med håndkraft. Slusetiden er på rundt førti minutter.

Som de andre slusene på Bandak-Norsjøkanalen (bortsett fra Hogga) blir sluseportene betjent med jekkespett i spettespor, det vil si ved hjelp av spett med stag til sluseportene hvor motholdet er en nedfelt skinne på slusekammerets murkrone.

Bygninger

Bygninger tilknyttet kanalene ligger i veikrysset sør for kanalen hvor det er det bolig for slusemester, formann og slusevokter og på nordsiden av kanalen en gammel smie.

Slusemesterboligen med tilhørende uthus er bygget for to familier, i typisk sveitserstil. Bygningen har høye vindusåpninger med kryssposter, og rommene inne er lyse med god takhøyde.

Smien ble bygget rundt 1895 for å betjene kanalens store behov for smier. Det var også et stor behov for nærhet til smiene og det ble da bygget smier ved alle sluseanlegg. Smia ved Ulefoss inneholder også et oppholdsrom for fløtemannskaper, som er bevart tilnærmet autentisk. Bygningern er fundamentert på granittstein med jord gulv i selve smia og tregulv i oppholdsrommet. Bygningene er bygget i reisverk med stående tømmermannspanel utvendig og taket er tekket med teglstein.

Ved anlegget ligger en varehall fra 1896, opprinnelig var dette en åpen konstruksjon i sveitserstil med en spesiell takkonstruksjon. Senere er den blitt delvis innkledd, men muligheten til å kjøre igjennom denne til utenforliggende brygge er oppretthodt. Den er bygget i reisverk med stående rustikk panel utvendig og bølgeblikk på taket.

Sluseanlegget ble totalrenovert i 2012.

Kilder


Koordinater: 59.2834° N 9.2568° Ø