Vaffel

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Våffla»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Vafler med syltetøy og rømme smaker godt til en kopp kaffe.
Foto: Aslak Raanes
Gammelt vaffeljern med oppskrift på toppen.
Foto: Rolf Steinar Bergli / Lindesnes bygdemuseum

Vaffel er et bakverk som lages av egg, mel, melk og eventuelt fløte eller rømme. Det tilsettes også ofte kardemomme for smakens skyld. Vafler stekes i jern med fordypninger som gjør det lett å dele en plate i mindre biter. Ofte er de enkelte bitene hjerteforma. Jernet har takker på begge sider, hvilket gjør stekeprosessen mer effektiv fordi man får varmen inn mot midten. Jerna ble tidligere lagt på plate på ovnen, og er nå stort sett elektriske.

Vafler er egentlig ikke noe særnorsk, men den tynne og ofte hjerteforma varianten som brukes her i landet er ikke så utbredt utenom Skandinavia og deler av Tyskland. En tykkere, og ofte rektangulær, variant kalles ofte belgisk vaffel, og denne kan minne mer ei kake ettersom den må stekes på lavere varme og blir luftigere. Den belgiske/nederlandske vaffeltypen blir også brukt som tradisjonell ḥanukkamat blant portugiserjøder.

Vafler er vanlig å servere til kaffen. Ved å tilsette sukker i røra får man søte vafler, men vanligvis bruker man nå svært lite eller ikke noe sukker i vaffelrøra. Tidligere kunne det være langt mer sukker, som i en oppskrift på et gammelt vaffeljern som oppgir 3/4 pund sukker til 2 pund mel. De kan serveres med forskjellig tilbehør, som syltetøy, rømme (gjerne kombinert med syltetøy), smør, brunost og strøsukker. Vaflene settes gjerne fram slik at hver enkelt velger tilbehør etter smak. Noen serverer også vaflene som en ferdig dessert med piska krem og syltetøy.

På møter, tilstelninger og kirkekaffe serveres det ofte vafler, som i tillegg til å være søtt og godt også er mettende.

Lokale spesialiteter

En spesiell variant av vafler er pølse med vaffel. Kombinasjonen ble først kjent i Moss, der man ved Melløs stadion begynte å selge pølse i vaffel i forbindelse med fotballkamper. Det er uklart hvordan dette starta, men en lokal tradisjon forteller at kiosken gikk tom for lomper og at noen da fant på å legge pølsa i vaffel. Med usøta vafler er ikke dette så merkelig som det høres ut til, men tilreisende blir gjerne overraska når de ser noen ta på enten syltetøy eller ketsjup og sennep.

Nordmøre har man varianten rognvafler, der det blandes inn torskerogn og poteter; disse ligger nokså langt unna vanlige vafler, men stekes i vaffeljern og har en basisoppskrift fra vafler i bunnen.

Bildegalleri

Kilder

  • Vaffel i Store norske leksikon