Tustna

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
For den tidlegare kommunen Tustna, sjå Tustna kommune.

Satellittfoto av den tidlegare Tustna kommune. Tustna er den store øya kring midten og til venstre i bildet.

Tustna var den største og mest folkerike øya i den tidlegare Tustna kommune. Sidan kommunesamanslåinga den 1. januar 2006 har øya vore ein del av Aure kommune.

Om namnet

Uttale og bruk

Lokal uttale er ['thʉs:na] (N/A) med ['thʉs:n] (D). Tilstadsform blir ofte uttrykt med preposisjonen «på» + akkusativ og påstadsform ved same preposisjon + dativ:

  • «E ska på Tussna (A) næste vikkå.» (Eg skal [reise] til Tustna neste veke.)
  • «E é på Tussn (D) mykjy tå ti’n.» (Eg er på Tustna mykje av tida.)


Eldre skrivemåtar og opphav

Namnet vart oftast skrive Tusterendansk1800-talet. På nederlandske kart og bøker frå 1600-talet finst namnet i forma Toster Poster, Ooster Poster og Toester. Det er vel rimeleg å tenkje seg at Toster Poster er ei feiltolking av ei (ukjent) eldre kjelde med namn Toster Þoster. Ein antek at namnet kjem av norrønt Þústr (= ‘slegel’, ‘sliul’, ‘tust’) og at dette står i samband med Stabben på naboøya Stabblandet.

Topografi

Tustna grensar til Golmøya over Kråksundet i vest, til Edøya over Edøyfjorden i nord, til Solskjelsøya i nordaust, til Stabblandet over Sålåsundet i aust, til Halsa og Straumsnesset i sør og til Frei i sørvest.

Fjell

Vatn og tjørner

Busetting

Hovuddelen av befolkninga på sjølve Tustna-øya bur på den relativt flatlendte yttersida av øya.

Lengst mot vest ligg Sør-Tustna, som inkluderer matrikkelgardane Hagan, Ljustad, Jørenvåg, Leirvåg, Tømmervik, Tømmervåg og Hannasvika. FetaGolmøya blir oftast medrekna til Sør-Tustna. Linvågen blir ofte rekna til Sør-Tustna, men har òg noko tilknyting til Leira.

Leira på Nordmøre ...

Gardar

Religion

Bedehuset "Louises Minde" vart bygd på Leira i 1923.

Sjå òg